Кеф цена има: Смяна на стъкло на McLaren F1 излиза колкото нов китайски SUV

Още една причина тези коли да се карат рядко

Мартин Дешев,
McLaren F1

McLaren

Е кзотичните и редки автомобили като McLaren F1 могат да се похвалят с впечатляващи възможности на пътя, но въпреки това трудно могат да бъдат забелязани на пътя. Да се види кола като F1 на лежерна разходка из някой град обикновено е събитие.

Повечето от тези автомобили са „гаражни кралици“ и обикновено излизат само за кратко раздвживане или за специални събития. А след скорошното пистово събитие Velocity Invitational в Сонома, Калифорния, тези разходки може да станат и още по-редки, съобщава Motor1.

По време на събитието не един, а цели два McLaren F1 са се оказали със счупени предни стъкла. Подобен инцидент е нещо нормално за забавления на писта, но в случая на F1, ремонтът няма да е няколкостотин долара, колкото би струвало стъклото на една по-обикновена кола.

Разбира се, не точно такъв е случаят с McLaren F1. Но цените за него не са дори и като за много по-скъп автомобил или суперкола.

Оказва се, че предно стъкло за F1 струва „скромните“ 33 000 долара. Само стъклото е 25 000 долара, а смяната струва още 8000 долара. И това е, ако се вземе оригинално стъкло, тъй като логично вече не се произвеждат и може само с индивидуална поръчка, което би оскъпило процеса още повече.

Добрата новина за собствениците на двата повредени McLaren-а е, че в склада на компанията има още оригинални бройки от 90-те. И още една добра новина – McLaren Special Operations (MSO) – дивизията за поръчкови екземпляри на McLaren, вече планира да направи чисто нови стъкла за F1, така че собствениците да не се отказват да карат колата по-често и да знаят, че винаги ще има части за нея. За тази цел MSO вече дори произвежда нови алуминиеви резервоари за гориво и джанти, които да заменят остаряващите магнезиеви части.

McLaren F1 хиперавтомобил автомобили коли