Карай зелено и икономично - няколко полезни съвета за всички шофьори

defaultimg

netinfo

П ървият етап от съвместната инициатива на HiComm.bg и Opel Bulgaria - „Карай зелено със зеления Opel Corsa EcoFlex" приключи. По време на него всички желаещи да участват в крайното класиране и финалното състезание имаха възможност да изпращат своите идеи и препоръки на тема „Как да шофираме с най-нисък разход на гориво".

В междинния етап, преди самото състезание освен имената на четирима финалисти, които ще спорят за голямата награда, ще можете да прочетете още интересни предложения за еко шофиране. Очаквайте обявяването на финалистите по-късно през деня, а самото състезание (ако климатичните условия позволяват) - на 17 декември, събота.

Но как на практика да шофирате икономично? И какво означава терминът „еко шофиране"? Това е и ключовият момент, основната идея, залегнала зад целия конкурс. Ако все още си задавате тези въпроси, нямате отговор на тях или пък искате да сравните знанията си с тези на останалите, на адрес http://ecodrive.hicomm.bg можете да видите предложенията на финалистите, плюс още интересни съвети от останалите участници. Ето и част от най-важните правила, предложени от тях.

МОДЕЛ И МАРКА НА АВТОМОБИЛА

Новите модели автомобили са оборудвани с най-различни системи за икономия и екологичност: старт-стоп, системи за регенерация при спиране и др. Ако имате финансови възможности, купете си автомобил използващ хибридна система (електричество+гориво).

ПОДДРЪЖКА НА АВТОМОБИЛА

Сменяйте филтрите и маслата редовно и навреме, като използвате препоръчаните от производителя. Освободете се от излишен багаж, който натоварва допълнително двигателя. Всеки 45 кг допълнителен товар увеличават разхода с 1-2%. Премахнете излишното тунинговане, спойлери, горни багажници. Избягвайте зарежданията на малки количества гориво - то се изпарява при всяко отваряне на капачката на резервоара. Проверете дали тя е добре уплътнена и използвайте качествени горива.

ГУМИТЕ

Проверявайте редовно налягането на гумите. Поддържайте ги напомпани до препоръчаното налягане в книжката. Правилно напомпаните гуми са по-безопасни, имат по-дълъг живот и пестят гориво. Гуми с налягане по-ниско с 0.1 атмосфери спрямо указаното увеличават разхода на гориво с 3%. По-тесните и малки гуми имат по-малко съпротивление с пътя и пестят допълнително.

КУЛТУРА НА ШОФИРАНЕ

При стартиране на студен двигател оставяйте автомобила да работи не повече от 30 секунди преди да потеглите. Подгряването на място е ненужно при съвременните автомобили. Не ускорявайте рязко, освен при изпреварване. Агресивното каране изразходва повече гориво и не е безопасно. Тръгвайте без излишно форсиране на двигателя и засилване. Движете се с нормална скорост (90-100 км/ч) без резки маневри. За извънградско пътуване може да ползвате круиз контрол. Не изкачвайте баири на високи предавки, а при слизане използвайте „моторната спирачка", като не изключвате от скорост. Преценявайте движението на останалите автомобили при градско шофиране, за да хващате „зелената вълна" и да не се налага да спирате и тръгвате често, както и да се престроявате излишно.

На магистрали карайте зад друга кола, микробус или камион, които да "цепят" въздуха пред вас. По-малкото въздушно съпротивление води до по-малък разход. Това шофиране е донякъде опасно, така че внимавайте. Паркирайте на сянка. Бензинът се изпарява по-бързо при по-високи температури, освен това, ако сте паркирали на сянка няма да ви се налага да пускате климатика на максимум за да изстуди купето. При задръстване или когато се налага дълго да чакате светофар, изключвайте двигателя.

Избягвайте задръстванията - тръгвайте малко по-рано за работа. Избирайте дори по-заобиколни маршрути, стига да можете да се движите с постоянна скорост.

КЛИМАТИКА И ПРОЗОРЦИТЕ

Използвайте климатика умерено - той натоварва двигателя и при работа изразходва гориво. Използвайте го само в много топли и много студени дни. Дръжте прозорците затворени, особено при шофиране с висока скорост, защото се губи аеродинамиката, а вятърът, навлизащ в купето намалява скоростта. За да компенсирате съпротивлението натискате по-силно газта и изразходвате повече гориво.

Източник на статията: Vesti.bg