Илон Мъск: Китайските ни конкуренти работят най-много и най-умно

Компания от тази страна ще е на второ място - след Tesla, заяви милиардерът

,
Илон Мъск

Getty images

И лон Мъск разглежда китайските производители като най-сериозна конкуренция на Tesla, личи от негово изказване пред анализатори, цитирано от световните агенции и БТА.

Китай е вторият пазар за американската компания и е представлявал около две трети от всички продажби на електрически коли в световен мащаб през 2022 г. Там също така е и дом на най-големия завод на Tesla - в Шанхай. На пазара в Поднебесната империя има все много компании, които искат да завладеят целия свят, не само страната си - Xpeng, Nio, BYD и т.н.

Публикуваните снощи финансови резултати според Tesla показват, че скорошните съществени намаления на цените стимулират търсенето и че компанията намалява разходите си с перспективата за растеж през тази година.

Запитан за конкурентите на Tesla, Мъск е отговорил, че уважава автомобилните компании в Китай, определяйки ги като най-конкурентните в света.

Те работят най-усърдно и най-умно. И така предполагаме, че компания от Китай най-вероятно да бъде втора, след “Тесла”, заявил милиардерът.

Американският производител намали цените в отговор на нарастващата конкуренция и забавящото се търсене в Китай, последвано от намаления и в САЩ и на други пазари, сред които е и европейският.

Снощи Tesla отчете рекордна чиста печалба за последното тримесечие на миналата година - 3,69 милиарда долара, което е с 59 процента повече, отколкото за същия период на предходната година. Приходите на компанията за последната четвърт на 2022 г. възлизат на 24,32 млрд. долара - под очакванията на анализаторите, които прогнозираха да достигнат $24,67 млрд.

В писмо до инвеститорите по-рано през седмицата компанията обяви, че тази година ще произведе около 1,8 милиона автомобила, а Мъск прогнозира, че и продажбите ще са от този порядък.

Някои анализатори казаха, че намаляването на цените е признак за спад в продажбите на Tesla, но от началото на януари компанията регистрира най-значителния обем поръчки за този период в историята си.

Смятаме, че търсенето ще бъде добро, въпреки вероятното свиване на пазара като цяло. Търсенето значително надхвърля производството", подчерта Мъск и допълни, че Tesla дори леко увеличава цените.

конкуренция производство продажби Китай Tesla Илон Мъск