Идва нов V12 модел от Ferrari, но какъв ще е той

Компанията пази в тайна дали е нова Roma или наследник на 812 Superfast

Мартин Дешев,
Ferrari 812 Competizione

, Newspress

Ferrari 812 вече е разпродаден и изглежда време за нов модел.

М оделите на Ferrari с V12 двигатели са сред легендите на марката. Това са агрегати, „резервирани“ за хиперколите на „Кончето“ и за по-луксозните модели за дълги пътешествия.

Бъдещето на V12-ките изглежда кратко, заради електрифицирането на автомобилите и очакваните забрани за традиционни двигатели през следващото десетилетие. И докато доста производители вече се отказват от по-големите и мощни двигатели, Ferrari все още не е сред тях.

Компанията дори разработва нов модел с V12 двигател, който вече тества в камуфлажни „мулета“ по пътищата, съобщава Motor1. Ferrari успешно запазва в тайна подробностите за новия модел. Смята се, че има две основни посоки за него – наследник на 812 Superfast или Roma с V12.

В момента Roma се предлага с V8 с две турбини. 812 Superfast пък „остарява“ и е разпродаден, като всички произвеждани бройки. Най-мощният V12 на Ferrari в момента е 6.5-литров и развива 830 к.с. Очакванията са, че новият модел ще още по-мощен дори и без електрификация, макар че най-вероятно ще има и такава заради регулациите и тенденциите.

Ferrari не е коментирала дали и кога планира да представи наследник на 812, който дебютира през 2017 г. Компанията е заявила само, че през 2023 г. ще представи 4 нови модела. Досега е показала три – Roma Spyder, SF90XX и KC23. Слуховете не изключват последният модел да е и дебют на наследника на LaFerrari, но засега това изглежда най-малко вероятно.

спортни коли автомобили коли Ferrari