И Ню Йорк поиска Формула 1. Засега няма да се случи

Звучи невероятно, но американските собственици на състезанието отказват на кмета на града

Red Bull Showrun Пловдив

Getty Images

Н а Ню Йорк нищо и никога не се отказва, но сега изглежда имаме изключение от това правило. При това отказът идва от... американци. И става въпрос за пари. За много пари.

Явно въодушевен от огромния успех в Маями и предстоящото догодина състезание в Лас Вегас, наскоро избраният кмет на Голямата ябълка Ерик Адамс се е свързал със собствениците на надпреварата от “Либърти медия” и отправил оферта най-скъпият керван (поне за моторните спортове) да акостира край Статуята на свободата.

На този етап обаче амбициите му са били охладени от изпълнителния директор на “Либърти” Грег Мафей. Една от причините е, че от догодина САЩ ще има три старта - в Маями, Вегас и Остин. Четвърта ще дойде в повече, заяви босът, цитиран от motorsport.com.

Което напомни за неуспешните опити на Бърни Екълстоун - преди десетина години той удари на камък да “закара” Ф1 край реката Хъдзън. През 2013 г. старт дори бе включен в календара, но пропадна по ред причини, най-вече финансови.

Ясно е, че спортът и Ню Йорк биха си паснали идеално - по отношение на пари, комерс, съспенс и т.н. и т.н.

Администрацията на Ерик Адамс се свърза с нас и поиска състезание, каза Мафей на конференция в “Града на всички градове”. - Вижда ми се много трудно. Предложението е за Рандълс Айлънд, а това не ми се вижда като добра дестинация.”

Той критикува мястото, но и това, че състезание по улиците на град като Ню Йорк би станало "много, много трудно", по думите му. В Лас Вегас обаче нещата стояли по друг начин. Нямало как “Сентръл парк” да бъде затворен заради Ф1, казва още Мафей.

И завършва с това, че наистина четвърта надпревара ще дойде в повече и опитите Ню Йорк да бъде вкаран в календара "ще е битка, която не бихте искали да водите".

За да още по-болезнено за нюйоркчаните, които биха искали да видят един от най-популярните спортове в света в своя дом, директорът изтъква финансовия и комерсиален успех в Маями.

Ще видим все пак дали онова, което не става с пари, може да стане с много пари. Тази фраза е родена в Америка.

Либърти Медия Ерик Адамс Ню Йорк автошоу Формула 1