Хипер автомобилът AM-RB 001 ще взима 0-320 км/ч за около 10 секунди

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

Е дин от създателите на Aston Martin AM-RB 001 извади малко цифри на яве, след което спокойно може да се направи заключението, че тук говорим за най-великия хипер автомобил, появявал се на бял свят. Това става ясно след интервю на Ейдриън Нюи за Дан Нийл от The Wall Street Journal.

Новият хипер автомобил ще може да ускорява от 0 до 320 км/ч за около 10 секунди, което е извън възможностите на никой от сегашните топ спринтьори. За сравнение ще отбележим, че Bugatti Chiron ускорява от 0 до 300 км/ч за 13,6 секунди. Нещо повече, според Нюи неговото творение ще може да взима упражнението 0-320-0 км/ч за само 15 секунди, които звучи нереално.

Не по-малко интересно е твърдението на Нюи, че някои версии на 001 ще могат да генерират притискаща сила от 2000 кг, каквато цифра аз поне не съм срещал за подобен показател. И ако това не е достатъчно да държи автомобила залепен за асфалта, активното му окачване ще го подпомага.

Освен хвърлените цифри, касаещи динамиката, Нюи разкрива, че съвместното адско творение на Aston Martin и Red Bull ще бъде изпълнено в тираж от 175 бройки. От тях 150 ще бъдат сертифицирани за обществената пътна мрежа, докато 25 ще бъдат предназначени за пистата. Въпросните би следвало да генерират тази огромна притискащи сила от 2000 кг.

Цената? Споменава се $3 млн., но е много вероятно тя да скочи още доста.

Четете още:

Патентни изображения разкриват новия Volkswagen Touareg

Първият в историята на Mercedes пикап ще се появи този месец

Източник на статията: Vesti.bg

Aston Martin Red Bull Ейдриън Нюи AM-RB 001