General Motors иска да влезе във Формула 1

Това става с Cadillac и с помощта на Andretti Global, компанията на сина на легендата Марио Андрети

Andretti Cadillac

General Motors

К омпаниите и Andretti Global и General Motors обявиха официално, че искат да влязат във Формула 1 с нов американски отбор, наречен Andretti Cadillac.

Това показва и намерението на автомобилния гигант за марката, на която залага за целта.

При одобрение от Формула 1 и ръководството на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) тимът ще бъде базиран в САЩ, като ще разполага с база и във Великобритания.

Отборът на Andretti Cadillac планира да изпрати заявка за интерес, когато ФИА стартира официалната процедура. Ако бъде избран, тимът ще се постарае да се състезава възможно най-скоро с поне един американски пилот“, се казва в съобщението от двете компании.

В същото време от Формула 1 твърдят, че нови отбори няма да бъдат добавяни преди сезон 2026.

Andretti Global е компанията на Майкъл Андрети, син на легендата и бивш световен шампион във Формула 1 Марио Андрети. Тя се занимава със съответния отбор - Andretti Autosport, който участва в Инди кар и Формула Е.

Явно нейният опит и компетентност са необходими на GM в похода към Формула 1. От 2017 г. Cadillac редовно пък участва в спортни напревари отвъд океана. Тази година ще я видим и в Световния шампионат за издръжливост, част от който е “24-те часа на Льо Ман”.

Намерението на концерна не е голяма изненада. Ф1 печели все по-голяма популярност и пари в Америка. Тази година там ще има три състезания - в Остин, Маями и Лас Вегас.

През миналата година Audi и Porsche пожелаха да влязат във Формулата. През 2026 г. Audi ще го направи чрез Sauber. А Porsche все още си търси отбор, след като преговорите с McLaren и Red Bull се провалиха.

Формула 1 General Motors Cadillac Andretti Cadillac