Формула 1 стартира академия за жени

Серията ще включва пет отбора и седем състезателни уикенда с по три старта във всеки

,
жена пилот

iStock

Ф ормула 1 стартира академия само за жени-пилоти, за да подпомогне развитието на дамите и достигането им да „най-високото ниво в моторниите спортове“.

Става въпрос и за серии, научаваме от изявление на Ф1.

Жените, които сега карат в картинг и други младши категории, ще имат възможността да работят с професионални екипи, за да напреднат в ранговете и да получават повече време на пистата.

Шефовете на Формула 1 казват, че ключова цел е „да има жени на стартовата решетка на Формула 3 през следващите две-три години и те да се борят за точки и подиуми“.

Академията ще развива дами за Формула 3, Формула 2 и евентуално Формула 1, давайки им опит, за да се справят с мъже на същата възраст.

Серията ще се състои от пет отбора, управлявани от съществуващи участници във Ф2 и Ф3. Всеки тим ще участва с три коли на решетка от 15 участници, като първият сезон включва седем състезателни уикенда, състоящи се от по три надпревари. 15 дни са предвидени за официални тестове.

Пилотите ще използват шаси Tatuus T421 с турбокомпресор и мощност 170 к.с., което в момента се използва във Формула 4.

Бъдещето на съществуващата серия W все още е под въпрос, въпреки че Ф1 твърди, че състезанието ще бъде част от F1 Academy. Ключови организации също подкрепят проекта с гуми (Pirelli), двигател (Autotecnica) и т.н.

Серията ще бъде под контрола на Бруно Мишел, главен изпълнителен директор на Formula Motorsport Limited, който коментира, че този ход ще помогне за увеличаване на разнообразието в моторните спортове.

Ф1 ще субсидира всяка кола с бюджет от 150 000 евро (общо 2,25 милиона евро). От пилотите ще се изисква да осигуряват същата сума, а останалото ще си набавят отборите.

Всеки трябва да има възможността да следва мечтите си и да постигне потенциала си. Формула 1 иска да гарантира, че правим всичко възможно, за да създадем по-голямо конкуренция в този невероятен спорт“, каза Стефано Доменикали, президент и главен изпълнителен директор на Ф1.

жени пилоти Формула 1 за жени Формула 1