"Фолксваген" се похвали с най-икономичния автомобил

Фолксваген се похвали с най икономичния автомобил

, ЕПА/БГНЕС

"Фолксваген" се похвали с най-икономичния автомобил

На автосалона в Женева "Фолксваген" представи модела си XL1, но вече не като студийна разработка, а като "най-икономичната серийна кола" в света.

Първите бройки ще бъдат произведени тази година, засега само 50, но от VW са си оставили отворена вратичката и за още - в зависимост от търсенето. Цената обаче все още не е ясна.

Моделът на компанията от Волфсбург е наистина твърде интересен. Създателите му твърдят, че той ще изразходва само 0,9 л гориво на 100 км, което съответства на вредни емисии CO2 от 21 г/км.

XL1 е плъг-ин хибрид. 50 км автомобилът може да измине само на електричество. Резервоарът му пък е само 10 л, но предвид скромния разход гарантира сериозна автономност.

Двуместният автомобил има двуцилиндров TDI дизелов двигател, който развива мощност от 48 к.с., и електромотор с 27 к.с. Предавателната кутия е седемстепенна роботизирана.

XL1 има максимална скорост от 160 км/ч, а ускорението е съвсем прилично като за подобен модел - 12,7 секунди.

Автомобилът е много лек - тежи само 795 кг, което означава че няма дори сервоусилвател на волана. Имайки предвид окачването и централноразположения му двигател, шофирането на този модел вероятно е не само икономично, но и доста приятно.

При това този странен автомобил има дори климатик и навигационна система.

XL1 е дълъг 3888 мм, широк е 1665 мм и е висок само 1153 мм. Междуосието му е е 2224 мм, а коефициент на челно съпротивление - 0,189 Cx.

Източник на статията: Vesti.bg

сериен най-икономичен модел Фолксваген