ЕС и САЩ пред споразумение за данъчни облекчения за е-колите

Байдън за първи път намекна, че може да отстъпи и удовлетвори Европа

Джо Байдън Corvette Z06

, General Motors

Джо Байдън

П резидентът на САЩ Джо Байдън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заявиха, че са се договорили да започнат преговори за прословутия казус със субсидиите за батерии и електромобили след въвеждането на Закона за намаляване на инфлацията отвъд океана.

Той вече доведе до трусове в абтомобилния бизнес, като компании започнаха да преразглеждат плановете си за инвестиции в Европа заради неравностойната ситуация.

Историческото споразумение - ако се стигне до него, ще касае употребата на европейски суровини, които са от решаващо значение за производството на батерии за EV, ползващи се от данъчни облекчения в САЩ, предадоха световните агенции.

Двете страни са се споразумели да започнат разговори за изглаждане на различията.

До голяма степен различията идват от това, че законодателството в Америка включва стимули за закупуване на електромобили, само ако са произведени в по-голямата си част в САЩ.

След срещата Фон дер Лайен заяви, че ако бъде постигнато споразумение, това ще доведе до третиране на критични суровини, произхождащи от ЕС, така, сякаш са произведени в САЩ.

Важно е и от двете страни на Атлантическия океан да знаем какви стимули се предоставят на индустрията за чисти технологии, за да сме сигурни, че обединяваме усилията си за насърчаване на индустрията в това отношение, каза тя. - Това е от решаващо и първостепенно значение за постигането на кръгова икономика, такава с нулево нетно потребление”.

Представители на Белия дом заявиха, че планират да се консултират с членове на Конгреса, работни групи и други заинтересовани, докато преговарят с Европейската комисия за материалите за електромобили.

Смятам, че е чудесно, че в момента се инвестира толкова много в нови и чисти технологии, каза Фон дер Лайен, визирайки Закона за намаляване на инфлацията в САЩ. - Всъщност ние искаме да го съчетаем с индустриалния план Зелена сделка.”

Байдън подкрепя политиката в САЩ, която облагодетелства американските електромобили. Той обаче призна за "пропуски" в законодателството и заяви, че има "корекции, които можем да направим, за да удовлетворим съюзниците”.

данъчни облекечия субсидии за електромобили Европейски съюз Европа САЩ Закон за инфлацията