Бърни Екълстоун щял да „поеме куршум” за Путин

На бившия шеф на Ф1 явно му липсват светлините на прожекторите

Путин и Екълстоун по време на GP на РУсия в

Getty Images

Путин и Екълстоун по време на GP на Русия в Сочи през 2018 г.

В ъзрастта ли е виновна, липсата на емоции ли, но в последно време Бърни Екълстоун отново се стреми да се върне под светините на прожекторите. Но по доста противоречив начин. След като доста време демонстрираше „приятелските” си отношения към Люис Хамилтън и Тото Волф, Бърни хвърли бомбата в телевизионното предаване Good Morning Britain, където описа Путин като „първокласен човек”. Нещо повече, той заяви, че руската инвазия в Украйна би могла да се избегне, ако Володимир Зеленски бил направил повече в периода, предхождал нахлуването на Русия в Украйна.

Какво дължи Бърни на Путин, не е ясно, но би могло да се предположи, че не е малко, за да кажеш такова нещо пред британската публика. Това накара ръководството на Формула 1 да включи всички режими на работа, за да се разграничи от Екълстоун.

Бърни, който през 2017 г. пусна юздите на Ф1, и Путин станаха приятели, след като Русия влезе в календара на Формула 1 през 2014 г.

Все още бих поел куршум за него. Надявам се да не боли, но дори и да боли, пак бих поел куршум, защото той е първокласен човек,” каза 91-годишния Екълстоун пред Кейт Гарауей в шоуто на ITV. „Това, което прави, е нещо, в която вярва, че е правилното за Русия.”

Бърни дори критикува Зеленски, което накара водещата да попита дали милиардерът смята, че конфликтът е можел да се избегне при повече действия от страна на украинския президент, вместо това Путин да промени хода на собствените си действия.

“Абсолютно, отговаря Екълстоун. „Уверен съм, че Украйна, ако искаше да се измъкне от това по правилния начин, можеше да го направи.”

Но всичко това има смисъл, ако човек е наясно, че същият този Бърни Екълстоун преди години бе изказал одобрението си за способността на Хитлер да „довежда нещата докрай”.

Бърни Екълстоун Путин Формула 1