BMW се сбогува с Х4, но пък подготвя нещо наелектризиращо

Кросоувър купето ще излезе в пенсия, тъй като Х2 иззе мястото му

bmw x4

, BMW

bmw x4

BMW X4 ще излезе в пенсия след края на настоящето поколение, това казва самата компания пред Motor1 Italy. Тя обяснява, че вече няма място за Х4 в гамата, тъй като новото поколение на Х2 е доста по-голямо по размери и практически изземва функциите на Х4.

Освен това цената на двата модела също е много сходна и няма и икономически смисъл да бъдат запазени. А който иска още по-голям и луксозен кросоувър, ще може да се насочи към Х6.

Не трябва да се забравят и другите Х модели – Х3 и Х5. Те също остават на пазара, така че клиентите ще продължат да имат голям избор.

Засега BMW не казва кога ще спре производството на Х4. Неофициалните очаквания са, че това ще е сравнително скоро, тъй като по-късно тази година започват доставките на новото поколение на Х3 и това изглежда като подходящ момент за освобождаване на производствен капацитет. Малко е вероятно Х4 да продължи да се произвежда след 2025 г., особено имайки предвид, че самото потвърждение, че моделът няма да бъде продължен, ще „спъне“ интереса към него.

Но пък феновете ще имат голям избор от други модели. BMW предвижда да предложи поне 6 EV-та с платформата Neue Klasse до 2028 г. А според информация на Autocar един от тези модели може да е атрактивен двуврат спортен автомобил, наследник на i8.

Според забелязаните тестови „мулета“, колата следва футуристичния ретро дизайн на Neue Klasse, като е със силует, напомнящ класиката М1. Технологиите обаче ще са много по-модерни, като се очаква да има 4 електромотора – по един зад всяко колело. Засега BMW не е коментирала детайли за този проект.

коли автомобили BMW BMW X4 M Competition