АвтоВАЗ показа първата истинска руска кола от много време насам, Iskra ще стартира от 20 000 лв.

Производството на модела ще започне в началото на следващата година

Lada Iskra

АвтоВАЗ

В чера се състоя премиерата на Lada Iskra, първият изцяло руски автомобил от много време на сам, защото, както знаете, повечето „нови“ руски автомобили през последните години са ребрандирани китайски модели. Но не и този.

Lada Iskra бе показана по време на Международния икономически форум в Петербург. Моделът трябва да замени Granta след известно време. Когато бъде качена на конвейра в началото на следващата година, Iskra ще се произвежда като седан, комби и версия Cross.

АвтоВАЗ

АвтоВАЗ описва дизайна на Iskra като нова интерпретация на познатия стил, наложен в Lada от бившия дизайнер Стив Матин. Автомобилът има характерните извивки на страничните врати, но оформлението на броните и радиаторната решетка е оригинален. X-образният мотив, както отбелязва производителят, е дублиран в дизайна на фаровете.

За Iskra е разработен нов малинов нюанс, наречен „Огън“. Освен това новият модел ще се предлага в сиво, кафяво и бяло, синьо и оранжево. Последният ще бъде ексклузивен за версията Cross.

В кабината има малък дисплей на мултимедийната система. Приборното табло е аналогово, но с екран на бордовия компютър в центъра.

Lada Iskra е изградена на една от разновидностите на платформата CMF-B, която “АвтоВАЗ” наследи от Renault.

Базовият агрегат за Iskra е 1,6-литров двигател с мощност 90 к.с., съчетан с шестстепенна механична скоростна кутия. Алтернативата е двигател със 106 к.с.със същия обем в тандем и отново „ръчка“, но и с опция за „автомат“ (но не АК-47).

В бъдеще Iskra ще замени Granta, на чиято поточна линия ще се сглобява първоначално.

Според босът на АвтоВАЗ Максим Соколов, цените на Lada Iskra ще започва от 1 млн. рубли, което се равнява на 20 000 лв.

руски автомобили Lada Iskra Lada