$5 милиона цена, 99 броя серия - краят на W16 на Bugatti идва с Mistral Roadster

Кабриолетът слага епичен финал на легендарния W16 двигател

,
Bugatti Mistral Roadster

Bugatti

М истралът е вятър, характерен за югоизточното крайбрежие на Франция. Той се спуска от върха на планината, съответно е силен и студен. Появява се през зимата и пролетта.

Bugatti пък e компания, която в цялата си история се е противопоставяла на правила, закони и норми. Опитвала се е да поставя свои.

Така е и сега с природната стихия W16 Mistral Roadster. Той се появява не в студените месеци, а през август и слага епичен и достоен край на великия двигател W16, чиято история продължи близо 20 години. Това е краят му.

Bugatti

Практически Mistral е версия на Chiron и е първият открит автомобил на бранда след Veyron Grand Sport Vitesse, което означава седем години.

Роудстърът ще бъде произведен в 99 броя, но доставките ще започнат не преди 2024 г. Цената започва от $5 милиона и се твърди, че клиентелата вече е събрана (каква изненада!).

То е като научено стихотворение, но с голямо удоволствие ще го изречем отново. 8 литра, W16, 1600 к.с., 1600 Нм макс. въртящ момент. Взема много от Super Sport и Super Sport 300+. Максималната скорост на последния е 490,5 км/ч.

Bugatti

Не се очаква обаче W16 Mistral Roadster да се доближи до тази граница или да атакува заветните 500 км/ч, тъй като е без покрив. Но и Bugatti не го товари с такива очаквания. Той има друга роля.

Bugatti

Тя е да се опита да подобри рекорда за кабриолет, който се държи или от Grand Sport Vitesse (409 км/ч през 2013 г.) или от Hennessey Venom GT Spyder (413 км/ч от 2016 г.). Има спор по въпроса.

Сега “мистралът” ще се сбори с излезлия вчера Venom F5 Spyder, но изглежда, че американецът има предимство със заявени 483 км/ч, докато предположенията на Buggati за “сина на планинския вятър” са за “лесно постижими 420 км/ч”.

Засега - толкова за тази нескончаема сага. Тепърва ще гледаме "мача".

Bugatti

W16 Mistral не прилича на никой друг автомобил на Bugatti като външен дизайн. Не и на Chiron. Той е странна смесица от стара традиция (Type 57 Roadster Grand Raid от 1934 г., казва компанията) и нови аеродинамични решения.

Виждате в галерията някои от възможните цветове. А в интериора има доста препратки към Chiron.

Да се обзаложим ли, че Mistral ще задуха и в България след 2-3 години?

Bugatti

W16 Bugatti W16 Mistral Roadster Bugatti Veyron Bugatti Chiron Bugatti