Renault ще настигне софтуерно Tesla след три години

Разработената с Google и Qualcomm нова софтуерна платформа ще намали сложността по начина, по който го прави Tesla

Пламен Георгиев,
Reno аватар

Renault

Renault твърди, че новата софтуерна архитектура на бъдещите електромобили ще е толкова добра, колкото и тази на лидера Tesla. Това се очаква да се случи към 2026 г., пише Automotive News.

Френската компания, както и повечето други малки, от месеци живеят под натиска от драстичните ценови отстъпки, които Tesla прави. В момента Tesla Model 3 стартира на цена от около 42 000 евро, колкото е и тази на електрическия Renault Mégane.

Босът на Renault Лука де Мео призна това, но и уточни, че Tesla остава „предизвикателство в краткосрочен план”, но компанията няма да влиза в ценовата война.

Не искаме да правим това, което правихме в миналото, ние искаме да продаваме нашите коли, не искаме да подаряваме нашите коли”, коментира шефът на инженерния отдел Жил Ле Борне.

В основата на бъдещите електромобили на марката ще е т. нар. „софтуерно определен автомобилен дизайн”. Разработен с  Google и Qualcomm, той ще намали драстично сложността, като ще ограничи броя на процесорите до 20, а не 100, колкото се използват в момента.

Това е идентично с Tesla, през 2026 г. те ще са със същия подход, те имат същия EV архитектурен подход”, казва Фредерик Винсент, отговарящ за дигиталното развитие.

"През 2026 г. ще сме на едно ниво с Tesla", заявява смело Ле Борне.

Renault софтуер архитектура технология