Google патентова технология, която да пази шофьорите от лошия въздух

Тя ще може не само да избира по-добър маршрут, но и да управлява функции на колата

Мартин Дешев,
вредни емесии изгорели газове Евро 7 ауспух

iStock

З амърсеният въздух е вреден за всички, като шофьорите са сред тези, които са изложени на най-големи количества от него и най-близо, особено в задръстванията. Google е сред компаниите, които искат да помогнат, като е разработила и патентовала технология, която да предпази шофьорите от лошия въздух, съобщава Autoevolution.

Тя комбинира няколко дейности. Първата е най-очевидната – навигацията да избира най-малко замърсения маршрут. Това обаче не е много лесно. За целта системата ще съобразява множество фактори – натоварване на трафика, информация от сензори в градовете за качеството на въздуха, предвиждане на времената, в които по даден маршрут ще има повече или по-малко замърсяване, предвижване на нивата на замърсяване и др.

Всичко това ще се прави постоянно, като навигацията ще може да променя маршрута според прогнозните стойности. Очевидно, в случая приоритет няма да е бързината на пристигане, макар че разликите не би следвало да са големи, тъй като пътищата с по-чист въздух следва да са и по-малко натоварени.

Технологията ще може да извършва и други действия на базата на своите анализи. Например да затвори прозорците, когато предвижда навлизане в по-замърсена зона. Също така ще прецени дали и кога да включи вътрешната циркулация на въздуха и климатика. Съответно, когато засече зона с по-чист въздух, ще може да направи и обратното – да спре рециркулацията и да отвори прозорците.

Ако автомобилът е снабден и с пречиствали на въздуха, системата ще може да активира и тях. И отново – ще ги спре, когато прецени, че замърсяването е под определени стойности.

Засега Google не е коментирала дали предвижда да направи разработката част от Google Maps в близко бъдеще. За управлението на функции в колите ще е нужно и съдействие на автомобилните производители, но за подбора на по-чисти маршрути, е възможно това да стане и по-бързо.

коли автомобили Google навигация технологии