Защо котките мяукат постоянно в автомобила

Простият отговор – защото не обичат да се возят в кола. Но този ефEкт може да бъде смекчен, за да шофирате и пътувате в комфорт

котка в кола

iStock

Ш офьорите, които поне веднъж в живота си са превозвали котка в колата си, знаят колко уморително и дори досадно може да стане едно подобно пътуване. През целия път (колкото и време да трае), домашният любимец вероятно ще мяука силно.

Причината е, че котките са доста консервативни и привързани към мястото, където живеят. Всяка смяна на средата е голям стрес за тях. С мяукането домашният любимец обикновено иска да покаже на собственика си страха си от нещо ново и вероятно опасно.

Как да направите пътуването по-удобно за вашата котка

На първо място, трябва да свикнете котката си да пътува с кола от първите месеци след раждането. Така тя придобие навици и няма да създава проблеми в бъдеще.

Клетката за превод не трябва да е малка, това допълнително я дразни. И още един важен нюанс – клетката в колата трябва да бъде добре закрепена, за да няма неприятно люшкане за котката.

Като цяло, когато пътувате с домашни любимци, обърнете специално внимание на стила си на шофиране - рязкото ускоряване и спиране, резките движения с волана имат лош ефект върху вестибуларния апарат на домашния любимец.

Ветеринарните лекари са единодушни, че е по-добре да не храните домашния си любимец преди пътуване. Не е необходимо обаче да ограничавате количеството вода. И задължително трябва да предлагате вода на котката по време на пътуване. Ако пътуването е дълго, по-добре е да поставите не одеяло, а абсорбираща влагата материя на дъното на клетката.

Пет прости съвета към шофьорите

Извадете ароматизаторите и проветрете предварително автомобила, необичайните миризми могат да се превърнат в източник на стрес за котката.

Ако е възможно, изберете маршрут с минимум завои и светофари.

Не пускайте музика, силните звуци могат да изплашат котките още повече.

Ако котката ви не понася добре пътя, преди пътуването можете да й дадете малко успокоително, което ветеринарният лекар ми е препоръчал.

Не се карайте на домашния любимец и не повишавайте тон.

котка котки