Щом и катафалките станаха електрически…

Най-големият производител на катафалки във Великобритания представи последното си творение, разработено на базата на Ford Mustang Mach-E

Пламен Георгиев,
катафалка

Newspress

„Да ритнеш камбаната с финес” (The Bucket List) дава поле за партньорство между два кино звяра: Джак Никълсън и Морган Фрийман. Двамата се запознават на болничното легло, преминавайки по свой начин през изпитанията на едно от най-тежките заболявания.

Двамата създават списък с най-вълнуващите неща, които искат да направят преди да починат. Със сигурност там не фигурира желанието им да бъдат запомнени с катафалка като последния им превод, но пък преводът на оригиналното заглавие пасва идеално на бизнеса на Coleman Milne, най-големият производител на катафалки във Великобритания. Те са решили, че е чудесна идея да направят една на базата на електрическия Ford Mustang Mach-E.

Премиум гамата Etive, носещо името на едноименната река в западните планини на Шотландия, сега е обогатена с първата катафалка с нулеви вредни емисии на Coleman. Не е ясно какво значи, че „ще бъде налична за демонстрации” през първата половина на 2023 г., но да речем, че ще е без пътници, когато бъде представена на потенциални клиенти на Острова и Европа.

Newspress

Оборудването на модела звучи доста злокобно. Обикновено тук става въпрос за екстри от сорта на системи за асистиране на управлението, кожени салони, свързаност, актуализации по въздуха, въздушно окачване и т.н., и т.н. Но при този специфичен продукт далеч по-важен е равният, дълъг товарен отсек, трите пълноразмерни седалки и стъклен покрив.

От производителя уточняват, че клиентите могат да персонализират автомобила с електрическа задна врата, плъзгаща се платформа и др.

Освен като катафалка, електрическият модел ще се предлага и като лимузина за превоз на до седем пътника плюс водача, като за целта височината й е увеличена с 114 мм.

Двата типа превозни средства са с батерия с капацитет 75kWh, достатъчен за пробег до 360 км. Зареждането на батерията от 10 до 80% отнема 38 минути, като моделът поддържа бързо зареждане до 115 kW.

Звучи нетактично, но ще споменем (описано е от производителя все пак), че моделът е оборудван с 15,5-инчов „телевизор” и 10,2-инчово приборно табло. Заводската гаранция от 8 години на батерията важи.

катафалка любопитно автомобили Ford Mustang Mach-E