Що е то амаксофобия

Страхът от шофиране в повечето случаи се среща при жените, но има и мъже, които изпитват страх да седнат зад волана

стрес жена зад волана амаксофобия

iStock

С ветът е пълен с хора, които ежедневно трябва да се изправят пред страховете си и да се опитват да ги преодоляват.

Амаксофобията е страх от шофиране и това всъщност е много по-често срещано, отколкото се смята, разказва Vesti.bg. Около ¼ от шофьорите изпитват безпокойство, когато извършват такава дейност. Макар в повечето случаи страдащите от тази фобия да са жени, се срещат и много мъже, които не смеят да седнат зад волана.

Амаксофобията се случва преди и по време на шофиране, но не става дума само за страха, причинен от съмнение в себе си, но и за този, предизвикан от останалите участници в движението.

В ума се създават множество сценарии, в които нещо може да се обърка, и когато тази възможност съществува в главата, се създава ужасяващ страх.

Твърди се, че този страх е причинен след като сте били жертва или извършител на злополука, но това не е задължително. Има много други фактори, които водят до този проблем, като простия факт, че не обичате да шофирате. В градовете е нормално мнозина да предпочитат да използват обществен транспорт вместо лични автомобили. В дългосрочен план това кара тези шофьори да се страхуват от колата поради съмнението, че не знаят как да я управляват.

Симптомите могат да бъдат емоционални, а други поведенчески, като например: прекомерно изпотяване, затруднено дишане, болка в гърдите, ускорен пулс.

Първата стъпка за неутрализиране на този проблем е справяне с негативните мисли или тези, които пречат да хванете волана, като евентуална катастрофа, клаксони, страх от кръгово кръстовище или наклон, наред с други.

Накрая, постепенно сблъскване с проблема, както когато сте започнали да шофирате в началото. По този начин страха ще изчезне малко по малко, без усилия и с много търпение. Сблъскване с малки препятствия и постепенно преминаване към по-сериозни стъпки.

Източник на статията: Vesti.bg

шофиране в нетрезво състояние страх амаксофобия стрес зад волана стрес