„Шерп“ с втори модел, ще се изнася за капиталистическа Америка

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

С поред информация на руския сайт kolesa.ru, компанията „Шерп“ планира да излезе на международния пазар, при това на американския. Проблемът в момента пред инженерите е преработката на някои технически решения, за да приведат „Шерп“ в съответствие с екологичните норми на САЩ и Канада.

Също според информация на изданието, скоро на руския пазар ще се появи модернизирания „Шерп“, като голямата новост е алуминиевото купе. Това води да по-голяма устойчивост на корозия, както и понижава теглото. Интериорът ще стане по-модерен, като голямото нововъведение ще е „практичен приборен панел като на автомобил“.

Цената на новия „Шерп“ ще нарасне с около 20%. Предишният модел със стоманено шаси ще продължи да се продава.

Според източника на изданието, за да е възможен експорт в Северна Америка, трябва да се замени турбодвигателя на Kubota, тъй като той не отговаря на екологичните норми в двете държави. Не е ясно какъв ще е новият двигател. И дали въобще ще бъде сменен. Източникът, за който се твърди, че е запознат с процеса на модернизация на амфибията, споделя, че от компанията не искат да изоставят Kubota, тъй като той пасва идеално на машината. Със сигурност за руския пазар той няма да бъде сменян.

А тайната на „Шерп“ се крие в патентованите безкамерни гуми и особената система на окачването. Гумата е определена като „пневмоциркулационна“, собствено изобретение на създателя на Sherp – Алексей Гарагашян. Всички гуми са свързани с въздушни канали с променливо сечение, което може да се регулира по херметичен път. Това позволява много силна деформация на гумите при атака на препятствие, като „Шерп“ може да атакува 70-сантиметрова вертикална преграда.

Всъдеходът е оборудван с 1,5-литров дизелов двигател на японската компания Kubota, който генерира 44 к.с. Скоростната кутия е 5-степенна механична на фирмата Sachs. Максималната скорост на движение е 45 км/ч – във водата тя е 6 км/ч. Обявеният разход на гориво е от 2 до 3 литра на час. Просветът на „Шерп“ е 600 мм. Товароносимостта му е 1000 кг, а самият той тежи 1300 кг (първият).

Четете още:

Разкриха подробности за V12 двигателя на „Кортеж“

Миниванът от проекта „Кортеж“ прилича на катафалка

Източник на статията: Vesti.bg

любопитно автомобили амфибия Sherp Шерп