Протестъри се залепиха за няколко Ferrari-та на салона в Париж

Подобен инцидент се случи преди дни в Германия

Пламен Георгиев,
Ferrari Париж

, CarMarket.bg

Автомобилен салон Париж 2022 (снимката е илюстративна)

Е лектрическите автомобили доминираха автомобилното изложение в Париж, но това не спря група активисти да хвърлят огън и жупел и да се залепят за няколко стари Ferrari-та.

В серия от самодоволни туитове, френската фракция на Extinction обяви победа, след като „дузина бунтовници” взеха участие в протест за „осъждане на една замърсяваща индустрия, която се стреми да изпере имиджа си със „зелени” автомобили.” Те продължават с критиките си към компаниите, които промотират „индивидуалния автомобил като транспорт на бъдещето“.

Extinction Rebellion твърди, че автомобилният сектор допринася с 15% от общите емисии парникови газове във Франция и искат възможно “най-голямото разнообразие обществен транспорт.” Те искат и „забрана рекламирането на индивидуални автомобили” и “подобрение на обществения транспорт, за да се намали несигурността на мобилността.”

Ако това не е достатъчно да насълзи очите ви, един член от протестърите облива Ferrari-тата с масло, макар някои издания да твърдят, че това е било боя. В крайна сметка 11 човека са арестувани.

Инцидентът на автомобилния салон в Париж стана дни, след като подобен протест се състоя на Autostadt във Волфсбург. Членове на Scientist Rebellion се залепиха за пода на експозиция на Porsche.

Един от протестърите се оплака, че Volkswagen били толкова лоши, че не им предоставили кофа, в която да се изхождат. Не им било разрешено дори да си поръчват храна, макар Volkswagen да ги е снабдил с храна и всичко необходимо им.

Протестът е траял над 30 часа, през което време Scientist Rebellion са направили цял списък от безумни искания, едно от които е било шефът на Volkswagen да изиска въвеждане на ограничение на скоростта от 100 км/ч по магистралите в Германия, защото това веднага щяло да доведе до намаляване на вредните емисии с 5,4 млн. тона всяка година.

любопитно автомобили Париж 2022 протестъри екоактивисти еколози