“Нашата полиция ни пази”. И иска между 500 и 1000 нови коли

Този път ще ги вземем на оперативен лизинг, рече министър Бойко Рашков

МВР полицейски коли полиция

, iStock

Снимката е от 2017 г. и е илюстративна.

“Ако някой вярата убива и престъпниците сам прикрива, ако някой пред лъжата лази - нашата полиция ни пази.”

Това е един от рефрените в безсмъртния хит на Веселин Маринов “Нашата полиция”. Помните го - как иначе. Всеки един куплет завършва с “нашата полиция ни пази”.

За да продължи обаче да ни пази нашата полиция, иска “от 500 до 1000” нови автомобила, тъй като автопаркът на МВР е остарял и амортизиран. Такава констатация и искане отправи лично министър Бойко Рашков пред парламентарната Вътрешна комисия на Народното събрание, предаде БТА.

Любопитно е, че той предложи на ресорните депутати тези возила да се вземат на оперативен лизинг, а не да се купуват, каквато бе практиката досега. Практически това означава наем.

Сега се обявяват поръчки. Ще опитаме този път вместо да се купуват автомобили, да се вземат на оперативен лизинг. Установяваме, че поддръжката се извършва от определени оторизирани автосервизи. По този начин ще опитаме да елиминираме кърлежите, които злоупотребяват с финансите в системата“, заяви министърът на силовото ведомство.

Ясно е какво визираше той.

Рашков добави, че в плановете на министерството е да се заменят не по-малко от 500 коли. Горната граница е 1000. По думите му средната възраст на автопарка на униформените е между 11 и 13 години.

Това е много за една служебна кола, която се движи непрекъснато и във всякакви условия”, рече Бойко Рашков.

Той се спря и на други въпроси, свързани с бюджета на министерството - увелечиние на заплати, нови компютри и друга техника, дофинансиране на дейности и т.н., но няма да се спираме на тях поради конкретната насока на нашия сайт.

оперативен лизинг полицийски коли Бойко Рашков МВР Полиция на Ню Йорк