Китайци тестваха автомобили на магнитна възглавница (видео)

Колите са левитирали на 35 милиметра над земята, развили са 230 км/ч

,
кола магнитно поле левитиране Маглев

Southwest Jiaotong University

И нженери и учени от Югозападния университет Жиатонг в Китай тестваха автомобили на магнитна възглавница, съобщиха “Чайна дейли” и агенция “Синхуа”.

Според тях пробите са били успешни - колите са левитирали на 35 милиметра във въздуха. Технологията е известна още като Маглев. Видеото не е от най-добрите, но за момента е всичко, което имаме освен публикациите.

Трасето е 7,9-километрово и оборудвано с проводници, а самите тестови автомобили (осем) са били поставени върху матрица от магнити. Така е създадено електромагнитно поле. Возилата са тежали цели 2,8 тона всяко едно.

Те са били с различни типове задвижване - бензинови, дизелови, електрически… Според “Синхуа”, достигнатата максимална скорост е била 230 км/ч.

Технологията не е нова, още преди близо 100 години така са тествани влакове. Нова е за коли, тествани по този начин.

Следващата ни стъпка ще бъде да се съсредоточим върху разработването на действителното превозно средство, за да реализираме тази красива визия да видим първата кола с магнитно поле - да се носи във въздуха в реални условия“, каза д-р Зиганг Денг, ръководител на екипа на изследването на технологията Маглев на университета пред медиите.

През 2017 г. Renault награди студент по индустриален дизайн в колежа по изкуства “Сейнт Мартин” в Лондон за магнитно левитиращо превозно средство с човек.

Концепцията Float беше практически топка с място за двама пътници. Някои от прототипите можеха да се закачат заедно за общо автономно управление.

магнитна възглавница магнитно поле левитиране Китай