Хиперавтомобили за милиони? Арабин купи регистрационен номер за $9,5 млн.

На търга бе продаден и телефонен номер за $1,36 млн.

Пламен Георгиев,
регистрационен номер

iStock

В ъзмущаваме се от цените на автомобилите, от милионите за хиперавтомобили, а какво да кажем за модата в Близкия изток? Там очевидно няма какво да правят парите си, затова се организират търгове за регистрационни номера. Те дори са се превърнали в нещо като национален спорт, а победителят печели слава, че е хвърлил най-много пари за нещо, което е абсолютно ненужно.

Ето и последния пример в тази посока. На последния подобен търг в Дубай бе продаден регистрационен номер „АА8” за $9,5 млн. оправданието този път е, че номерът бе продаден на благотворителен търг в подкрепа на кампанията One Billion Meals, която осигурява храна на нуждаещите се. На търга бяха продадени още няколко номера, включително „F55” за $1,08 млн., „V66” за $1,08 млн. и „Y66” за $1,03 млн.

За по-малко от 2 часа на търга бяха събрани общо $14,4 млн.

На търга бяха продадени и уникални телефонни номера, съобщава Arab News, като за номер 054 999 9999 бяха платени $1,36 млн.

Втори благотворителен търг ще се проведе след дни, на която се очаква да се платят още по-големи суми, тъй като на търга ще бъдат разиграни регистрационни номера 2, 11, 20, 99 и 999. ОАЕ ще разиграе и 5 от най-специалните телефонни номера на този търг.

One Billion Means е най-голямата кампания за даряване на храна в региона. Целта й е да осигури 1 млрд. порции храна за нуждаещите се в 50 държави. Тя е организирана от Global Initiatives на Мохамед бин Рашид Ал Мактум. На първия търг са събрани средства за 76 млн. порции храна.

Но в страни от благотворителността, която наистина преследва висша цел, тези търгове за регистрационни номера са хит в ОАЕ.

През 2016 г. в ОАЕ бе продаден номер „1“ на стойност $5 млн. Няколко години по-рано същият номер бе продаден за $14,5 милиона.

През 2018 г. Афзал Кан, собственик на британското тунинг ателие Kahn Design, пусна на търг своя регистрационен номер „F1“ на 12 млн. британски лири. Не беше купен. Миналата година бизнесмен от Калифорния поиска за своя „ММ” 5888 единици от криптовалутата Ethereum, които към онзи момент струваха $24 млн.

търговия телефонни номера любопитно автомобили регистрационен номер