5 от най-уродливи творения и как се появяват на бял свят

В битката за внимание някои автомобилни производители минават всички граници. И, оказва се, че многообещаваща концепция се преражда в нещо непонятно, дори уродливо

SsangYong Rodius

, SsangYong

SsangYong Rodius

В днешно време експериментите стават все по-малко, без това да значи, че феновете посрещат с възторг всяко ново творение на даден бранд, напротив. Като изключим спортните марки, почти всеки масов производител търпи критики за дизайна на някой от своите модели, но истината е, че вече ги няма онези недоразумения, които предизвикваха уплах от пръв поглед. Е, твърдото ядро фенове на BMW вероятно се плашат от „двойния ковчег” (а не бъбреци) на Серия 4 и Серия 7, но това са само примери докъде стига днешната смелост на дизайнерите, просто да поляризират мненията. Докато в миналото имаше смелчаци, които караха дори критиците да замлъкнат със своите откровено грозни създания.

 Edsel Villager

Hemmings

Edsel Villager

Edsel Villager

Марката Edsel беше опит на Ford запълни нишата между относително евтините „Форд”-ове и по-скъпите Mercury и Lincoln. В резултат на това се появява Edsel – един от най-гръмките провали в историята на компанията. На първо място – заради размитото позициониране и лошото качество. Но дизайнът също има своята роля за този неуспешен опит. Достатъчно е само да се вгледате в този Villager от 1958-а – едно от най-редките комбита в света въобще, но спокойно може да се нарече и едно от най-грозните, ако не и най-грозното.

 Pontiac Aztek

Hemmings

Pontiac Aztek

Pontiac Aztek

Този модел изглежда обещаващо на фаза концепт (ако щете вярвайте), но крайният е резултат е нещо много странно, меко казано. Концепцията е показана през 1999 г., серийният модел година по-късно, но от GM не се вслушват в критиките на различните фокус групи, на които моделът е представен. Най-странното е, че дизайнът на това недоразумение е дело на Том Питърс, същият направил Corvette C7. Моделът остава на конвейра само пет години, но неизменно фигурира сред най-грозните автомобили, правени някога.

 Fiat Multipla

Fiat

Fiat Multipla

Fiat Multipla

Без този модел, нито една класация за най-уродливите автомобили не би била пълна. Някой би се зачудил как въобще е заченат този модел. Пиянска грешка на колено парти? Или шега, отишла крачка или две по-напред, кой знае. Но стане ли дума за грозота, Multipla определено е сред лидерите. Това не пречи на родния пазар за „нов внос” все още да има доста обяви за модела, чието производство спря през 2004 г. Истината е, че това е един от много малкото леки автомобили, в които на днешно време може да видиш отпред да седят трима човека.

 SsangYong Rodius

SsangYong

SsangYong Rodius

SsangYong Rodius

Никой не купува MPV заради добрия му външен вид. Изборът тук е заради щедрото вътрешно пространство, а Rodius предлага изобилие от него. Има място за 11 човека, ако: а) имат къси крака, б) нямат чувство за срам. Никога няма да ми омръзне да чета Top Gear по темата Rodius. В случая TG казват: „Rodius не само е грозен. Той е безпрецедентна обида към света.”

Още по-интересното е, че корейската компания твърди, че моделът им е вдъхновен от луксозните яхти, а дизайнът му е дело на Кен Грийнли, бивш шеф на автомобилния дизайнерски курс в Кралския колеж по изкуства в Лондон. В крайна сметка е странно да се возиш в нещо, което прилича на ковчег.

 Aurora

Lane Motor Museum

Aurora

Aurora

Историята по създаването на тази сюреалистична кола е не по-малко сюреалистична от нея самата. Aurora е дело на католическият свещеник Алфред Джулиано, който, ако не беше облякъл расото, щеше да е дизайнер в GM. Идеята на Джулиано е да направи най-безопасния автомобил, защото безопасността по пътищата през 50-те години не е особено популярна тема. За целта харчи всичките си пари, като дори бърка в църковната каса, взимайки от даренията на енориашите. Макар да организира турне в цели 120 града в Щатите, за да демонстрира своето творение, то е пълен провал. Aurora дори не върви на собствен ход, а отчето не успява да погаси дълговете си, в резултат на което влиза в затвора.

Топ 5 класация най-грозните автомобили