В Германия направиха електромобил, който да остане на служба 50 години

Ключът за дълголетието – 5-годишният цикъл за подменя на ключови възли и агрегати

e Volution Space

, Evolution-Mobility

e.Volution Space

Ч ували ли сте за немския град Аахен? Ако следите автомобилната тема внимателно, би трябвало. Все пак през 2024 г. у нас трябваше (умишлено използвам минало време, защото няма да се случи) да стартира производството на електромобилите e.GO край Ловеч. Само че там, където трябва да се произвеждат тези модели, в момента е просто една заравнена строителна площадка и нищо повече.

Та, въпросните електромобили e.Go са с произход Аахен, но сега няма да говорим за тях. Става въпрос за друг стартъп, e.Volution, който твърди, че е създал електромобил, който може да прослужи 50 години – пет пъти повече от средната възраст на автомобилния парк в Германия. Това ще става, след като на пет години моделът ще минава през сервиз, за да бъдат подменени основните възли и агрегати.

Evolution-Mobility

Батерията на Space е сравнително малко, капацитетът й е 40 kWh. След като бъде извадена от употреба, тя може да се използва от собствениците на слънчеви полета като буферен акумулатор още 20 години. Като опция за модела се предлагат слънчева панели на покрива, както и „удължаване на пробега” – или с горивни клетки, или с ДВГ на газ.

Evolution-Mobility

Само на ток моделът може да измине едва 150 км, с удължаване на пробега – 600 км. Ако се монтира ДВГ, пробегът скача до 1000 км. Товароносимостта на Space е 650 кг, като може да тегли прикачен товар с тегло до 3,5 тона. В движение Space привеждат два електромотора с по 190 к.с.

Би следвало производството да започне през 2025 г., но нищо при стартъпите не е сигурно. Обикновено те показват проектите си, след което започват да набират средства. И много често изходът от тази кампания е отрицателен.

e.Volution SpaceX e.Volution Space стартъп Аахен