Зелена полиция, горе ръцете!

defaultimg

netinfo

Ел логична антиутопия, отговорно, но с чувство за хумор зелено послание или подигравка със заклетите природозащитници е новата реклама на "Ауди" (Audi.com)?

Явно зависи кой гледа, защото излъчваният в неделния "Супербоул" в САЩ рекламен клип предизвика противоречиви реакции, а много екоблогъри се разсърдиха на автомобилната компания.

Безспорно забавната реклама на "Ауди A3 TDI" представя една Америка, в която "Зелена полиция" извършва арести на редови граждани и за най-малките им екологични провинения.

Акцентът е върху проверка на пътни екополицаи по натоварена магистрала, извършвана с... душещ мравояд.

Сред множеството спрени автомобили, заредени догоре с неефективно гориво, полицаите правят път и дават "зелена светлина" за новото компактно ауди с мощен TDI турбодизелов двигател.

"Чист дизел", одобрително изтъкват екокатаджиите.

Автомобилът действително стана "Зелена кола на годината" за 2010 г., като се твърди, че отделя 30% по-малко въглеродни емисии.

A3 TDI има разход на гориво на магистрала от 5,6 л/100 км, което е подобрение с 50 на сто спрямо бензиновия вариант на А3. 2-литровият му TDI двигател предоставя мощност от 140 конски сили и въртящ момент от 320 Нм.

Преди този момент в рекламния клип зелените полицаи арестуват мъж, който поисква пластмасова торбичка в магазин, друг, в чийто изхвърлен боклук е намерена батерия, трети, забелязан да хвърля обелки от портокал не отделно, като органичен отпадък.

Сред провинилите се са още човек, в чийто дом са открити обикновени, а не енергоспестяващи крушки, тийнейджъри, които пият вода в пластмасови бутилки, и купонджии, които са си загрели прекалено водата в басейна.

Не е пощаден дори патрулиращ полицай, който отпива от традиционното кафе в традиционната пластмасова чашка.

Зелените органи на реда действат бързо, организирано и безкомпромисно и напомнят за реално

нарастващия списък с екологични престъпления в САЩ

За повечето верни поддръжници на зелената идея рекламата неизбежно я представя в неблагоприятна светлина, а природозащитниците - като досадни "коне с капаци", решени да правят добро. Или дори по-лошо - намеква за екологичен вариант на "Биг брадър" или Гестапо.

Дейвид Робърд, автор в Huffington Post, предупреждава например, че подобно лекомислено отношение към въпросите на околната среда ще ги постави под съмнение и дори ще отблъсне мнозина съпричастни на нея.

И той с право си задава въпроса - помислили ли са производителите от "Ауди" дали автомобилът им ще се купува от хора, които не признават авторитета на Зелената полиция?

В коментар в блога си Get Energy Smart Now Адам Сигел стига още по-далеч, като открива нацистки елемент в рекламата, тъй като в нацистка Германия редовата полиция е била известна именно като "зелена" заради цвета на униформите си.

Преди неделя автомобилната компания всъщност "подгря" и с други подобни реклами, в една от които например зелен полицай обяснява правилото "Един хамбургер - една салфетка", което би довело до спестяване на над милиард килограма хартия на година.

В Youtube има цял канал Green Police, на който са поместени подобни клипове.

"Пропагандата" доведе и до опровержения

На свой сайт GreenPoliceConfused.com отделът по пластмасата в Американското химическо общество твърди, че пластмасовите торбички например може да бъдат напълно рециклирани. За тяхното производство отивала 70% по-малко енергия и се отделяло наполовина вредни емисии, отколкото за хартиените алтернативи.

Те дори пуснаха собствен видео клип на сайта, който разкрива как пластмасата е използвана навсякъде в "най-зелената" кола на годината.

На сайта си от "Ауди" обясняват, че зелената полиция е просто "карикатура" на днешното екодвижение и че според проучванията хумористичните реклами грабват вниманието на близо 87% от зрителите.

Според компанията Зелената полиция има за цел да "забавлява и образова, така че нашите решения относно околната среда да са по-информирани и лесни".

"Ауди" обаче намират идеята за подобна полиция за съвсем реалистична, тъй като и сега по света съществуват организации, които прокарват екопрактики по подобен начин.

Само един пример - дясната ръка на израелското министерство на околната среда в областта на налагането и възпирането на определени действия с отражение върху природата се нарича именно така - "Зелена полиция".

Източник на статията: Vesti.bg