VW показа визията си за бъдещето, то е автономно и може да се спи по време на път

Наистина ли вървим към бъдеще, в което автомобилите ще приличат на превозните средства от Sci-Fi филмите? Времето ще покаже, но VW вярва, че то е автономно

Пламен Георгиев,
Volkswagen Gen Travel

Volkswagen

Volkswagen Gen.Travel

В момент, в който дори Tesla леко е позагърбила развитието на своя Autopilot, насочвайки екипа му да помага в развитието на хуманоидния робот Optimus, Volkswagen отново ни напомни, че компаниите не са спрели да гледат към автономното управление.

Нещо повече, германският концерн ни демонстрира твърдото си убеждение, че в бъдеще хората ще могат да спят (освен всичко друго), докато се придвижват от точка А до точка Б. Защото тогава ще говорим просто за придвижване, а не за емоции и вълнение от шофирането.

По време на Chantilly Arts & Elegance край Париж, на 24 септември Volkswagen ще представи електрическата концептуална разработка Innovation Experience Vehicle (IEV). Това е работещ прототип, който се движи абсолютно автономно (Level 5) и дава представа за мобилността през следващите десетилетия.

Volkswagen

IEV се определя като алтернатива на късите самолетни полети. Това е така заради модулния интериор, който позволява седалките да се превръщат в легла, за да може пътуващите да подремнат.

Целта на Gen.Travel е да тества реакциите на хората и новите функционалности. След това вероятно отделни функции ще бъдат прехвърлени в серийно производство.

Volkswagen

Интериорът на Gen.Travel може да се конфигурира за всяко пътуване, като идеята е такова превозно средство да може да се поръчва от клиента при нужда (Mobility-as-a-Service). В зависимост от конфигурацията, в интериора има място за до четирима пътника. Може да се трансформира в заседателна зала с четири кресла и маса между тях. Динамично осветление създава приятна работна среда и спомага да се предотврати дискомфорта при пътуването.

Volkswagen

Ако пътниците са двама и желаят да почиват по време на пътуване, двете седалки се превръщат в легла. Интересна е системата обезопасителни колани, които защитават пътниците дори в легнало положение. Осветителната система на Gen.Travel стимулира отделянето на мелатонин, за да могат пътниците да заспят по-лесно.

При семейни пътувания предните седалки може така да се конфигурират, че да забавляват децата с виртуална реалност. Всички HMI елементи са направени от устойчиви материали, комбинация от рециклирани и естествени материали.

Level 5 Ниво 5 автономност Volkswagen