Все повече млади ги предпочитат ретро

Все повече млади ги предпочитат ретро

, Красимир Делчев, БГНЕС

Все повече млади ги предпочитат ретро

Все повече млади българи проявяват интерес към ретро автомобили, коментираха за БТА от Български автомобилен клуб (БАК ) "Ретро".

По данни на сдружението "музеите на колела" у нас са около 700 и са притежание приблизително на 500 души.

Броят на старите мото бижута расте с около 10 броя годишно.

Кризата обаче е свила прираста и в този бранш.

Затова броят на колекционерите на ретро возила се увеличава едва с 2-3 души за година, отбелязват от организацията.

Реставрират се всякакви коли - от "Мерцедес" до "Москвич".

За да бъде един автомобил ретро, той трябва да бъде възстановен или запазен максимално до оригиналния си вид, да е над 30 години и да не влиза в ежедневна употреба, поясни пред БТА Ваня Гюдерова - председател на Български автомобилен клуб.

Ценността се определя освен от възрастта и от ниската серийност.

Сред предпочитаните марки са "Мерцедес", "Бентли" и "Форд".

Колкото една кола е по-скъпа, толкова и възстановяването й струва повече пари, твърдят даващите втори живот на возилата.

Обикновено колите се докарват от Европа и САЩ.

Други се изравят от плевни, мазета, гаражи.

В съкровищницата на БАК присъстват предвоенни возила, макар и сравнително малко на брой.

Сред перлите на клуба са и 57-годишно "Бентли" с 4660-кубиков мотор и много екстри, "Мерцедес Аденауер", който е първата S класа след войната, "Ягуар" със световен рекорд за скорост, модел на "Алфа Ромео", каран от Гунди и др.

Нашите коли са неизменни участници в най-хубавите видеоклипове и филми, снимани в страната, разказа Гюдерова.

Родни ретро возила са ползвали София Лорен, Вал Килмър и плеяда звезди, заснели ленти у нас.

Лъснатите до неузнаваемост автомобили присъстват на много семейни тържества - абитуриентски балове, сватби и др.

Афинитет към ретро колите проявяват не само състоятелни бизнесмени. Много хора със скромни професии и също такива финансови възможности са постигнали чудеса, уверява Гюдерова.

Всички те, влюбени в транспортната техника, издирват и възстановяват ценните за историята и съхранени до днес велосипеди, мотоциклети и автомобили.

Ретро клубове има в почти всички по-големи градове.Стремим се колите да не попадат за скрап, да се спасят за поколенията и да останат в нашата страна, а не да се продават в чужбина, споделя Гюдерова.

Страстта се е превърнала дори в семейно хоби.

Автомобилите се предават по наследство и се пазят като семейна ценност.

Ние не ги продаваме, отглеждаме ги и бдим над тях като деца, уверява Стоян Петрунов, който от 40 години реставрира коли. В

ремето за мен спира, когато работя над автомобила, разказа пред БТА Петрунов и признава, че това са често по 12 часа от денонощието.

Любителите от БАК "Ретро" се разграничават от колекционерите, които купуват високостойностни стари автомобили, крият ги в подземни гаражи и търгуват с тях.

Нашите коли са национално богатство и ние с удоволствие го показваме на паради в страната, гордеят се организираните почитатели на стари возила.

Неотдавна те са участвали в изложение съвместно с гръцкиколеги, предстои международна проява през есента между Гърция, Македония и България.

Почти в традиция се е превърнало организирането на съвместни ретро изложения между балканските страни.БАК "Ретро" е създаден през 1989 г. и е най-старият клуб у нас.

Той е редовен член на Международната федерация на стари превозни средства FIVA и притежава международен сертификатза оторизиран национален представител.

В организацията членуватнай-значимите европейски и американски ретро клубове

Източник на статията: Vesti.bg

ретро автомобили