Vovlo тества нови концепти на електрически коли

defaultimg

netinfo


В последно време наблюдаваме голям напредък в технологиите на батериите, докато броят на електрическите превозни средства остава все така ограничен. Може би затова от Volvo наскоро произведоха тестове на нови електромобили, които разполагат и с двигатели с вътрешно горене, значително разширяващи обсега им, превръщайки ги в хибриди.


Проектът, подкрепян от Шведската агенция по енергетика и Европейския съюз, ще експериментира с три различни комбинации. Първият концепт предвижда трицилиндров, 60 к.с. (45 kW) двигател с вътрешно горене, монтиран под товарното отделение на колата (C30 Electric), свързан с 40 kW генератор. Батерията е способна да осигури придвижване за около 110 км. Втората версия използва същата кола, но с по-мощен, трицилиндров турбо двигател 190 к.с. (142 kВ), монтиран също в задната част. Ще можете да я карате на ток около 75 км. При третия концепт целят пакет е монтиран под предния капак. Електрическият 111 к.с. (80 kW) двигател се допълва от трицилиндров, бензинов турбо двигател със 190 к.с. (140 kW) и 40 kW генератор. До 50 км/ч превозното средство се задвижва само от електрическия мотор, а по-високите скорости се осигуряват от двигателя с вътрешно горене. Батерията, намираща се в задната част на колата, има капацитет от 50 км, а резервоарът за гориво е малко по-голям от тези на другите два модела (45 литра).


Дерек Краб, вицепрезидент на Powertrain Engineering на Volvo Car Corporation, казва, че това е много вълнуващ напредък, тъй като повечето коли имат много ограничен работен обхват, а с новия метод за разширяване на диапазона е възможно в най-скоро време колите да покриват разстояния до хиляда километра. И споделя, че от Volvo се готвят да започнат тестване на различни варианти през първото тримесечие на 2012 г.

Източник на статията: Vesti.bg