Volkswagen показа изцяло новия Tiguan, който идва повече технологии и комфорт

Ще предлага и Plug-in хибрид

Мартин Дешев,
volkswagen tiguan

Volkswagen

Volkswagen представи изцяло новия Tiguan. Това е третото поколение на модела, от който вече има над 7.6 млн. продажби от дебюта му досега, казва компанията.

Новият Tiguan ще използва платформата MQB evo, която включва много повече технологии, като паралелно с това ще предлага и още комфорт. Колата ще се предлага с Plug-in хридно задвижване, като ще може да осигури до 100 км. пробег само на електричество. Батерията е 19,7kWh, като е с нова клетъчна технология с 96 акумулаторни модула и външно течно охлаждане. Тя е разположена пред задния мост, а отпред са TSI двигател и DSG с електромотор, като така се постига оптимално разпределение на теглото.

Volkswagen

Предвижда се да се предлага голям набор от задвижвания. Сред тях ще са дизелови двигатели, бензинови TSI и eTSI „меки“ хибриди, Plug-in хибрид. Именно той ще се предлага и с автоматична предавателна кутия с превключвател на кормилната колона.

Volkswagen

Новият Tiguan ще е сред първите plug-in модели на Volkswagen, които ще могат да се зареждат и на бързозарядни станции до 50kW. Така зареждането на батерията от 10% до 80% става за 25 минути.

Volkswagen

MQB evo ще предложи и ново поколение на окачването. То е с адаптивен контрол, като допълнително може да се монтира и DCC Pro с два клапана и алгоритъм за управление на фазите на компресия и разгъване. Стандартно има и система за управление на електронните блокировки на диференциалите и страничното колебание на каросерията.

Volkswagen

Дизайнът на Tiguan е още по-изразителен, като е и с подобрена аеродинамика. LED фаровете и хоризонталната лента придават разпознаваемия за Volkswagen стил, а големите отвори на бронята осигуряват по-добро насочване на въздуха и коефициентът на съпротивление е смъкнат до 0,28. Матричните фарове IQ.LIGHT HD за пръв път идват на пазара при MQB моделите с Tiguan. Задницата също е характеризирана с хоризонтална LED лента, която ще направи Tiguan разпознаваем от всеки ъгъл.

Volkswagen

Интериорът също е по-просторен и модерен. Има дигитален кокпит с нова модулна инфотеймънт система MIB4. Тя следва графичния дизайн и структурата на системите от ID.4, ID.5 иID.7.

Tiguan ще предлага повече лукс и комфорт, включително и пневматичен масаж за предните седалки, 15-инчов екран, нов head-up дисплей и др. На разположение е и гласовият асистент IDA, който да улесни управлението на множеството функции на колата.

Volkswagen

Багажникът е 652 литра, когато е натоварен до височината на облегалките на задните седалки. Това е с 37 литра повече спрямо предишното поколение, въпреки че размерите на новия Tiguan са почти същите като на стария модел, но е с 3 см. по-дълъг.

Очаквано, колата ще има и множество системи за сигурност. Стандартно идват система за асистенция за поддържане на лентата за движение, видеонаблюдение на заден ход, предупреждение за опасност при напускане на автомобила, разпознаване на пътни знаци и др. Отделно могат да се поръчат и много допълнителни системи. Продажбите на новия Tiguan започват през първото тримесечие на 2024 г.

SUV Volkswagen Tiguan Volkswagen автомобили коли