В името на сигурността: Колите „да си говорят“

a

Thinkstock/Guilliver

В бъдеще автомобилите ще могат си „говорят“, за да избегнат катастрофи. Властите в САЩ вече предприемат стъпки, за да се въведе новата технология. 

Изследване на Националното управление за безопасност на магистралния трафик показало, че тази технология може да предотврати над 500 хил. удара на година. Това би спасило живота на 1083 души. 

Технологията използва радиосигнал, за да се предава постоянно позицията на колата, посоката на движение, скоростта и други данни. 

Превозните средства, оборудвани по този начин, ще получават една и съща информация и ще предупреждават водачите при риск от сблъсък. 

Технологията работи на разстояние от 275 метра. Тя ще „съобщава“ на колите, когато на кръстовище някое возило премине на червен светофар, когато кола се „готви“ да изскочи внезапно зад ъгъла или когато в колоната отпред автомобил спре внезапно. 

Очаква се снабдяването на колите с такава технология да струва около 350 долара на превозно средство към 2020 г., но с течение на времето вероятно цената ще спадне до 100 долара. 

Източник на статията: Vesti.bg

автомобили САЩ