Toyota обяви рекордна печалба за фискалната година

Тя ще бъде обаче по-малка за настоящата

Toyota GR Supra Lightweight

Toyota

Toyota GR Supra Lightweight

Toyota обяви рекордна оперативна печалба с ръст от 36,3 процента - 23 милиарда долара, през фискалната 2021 г., която приключи в края на март, информира “Ройтерс”.

Нетната печалба пък е $21,8 млрд., което е с 26,9 процента повече спрямо предходната година.

Основни фактори за добрите финансови резултати са повичешото търсене - след възстановянането от пандемията, и слабата йена спрямо долара.

Те компенсират проблемите с доставките на части и компоненти, както и затварянето на заводи заради здравни мерки, земетресението в Япония и спирането на производство в резултат на кибератака. Последните бяха в края на периода.

Продажбите бележат ръст с 15,3 процента ($240,9 милиарда приходи), благодарение на добрия бизнес в Азия и САЩ.

За текущата фискална 2022 г. Toyota очаква нетната ѝ печалба да спадне с 20,7% спрямо предходната година, достигайки $17,3 мрд., а оперативната - с 19,9% до $18,4 млрд., заради нарастващите цени на суровините. И продължаващия недостиг по отношение на доставките.

Автомобилен производител №1 в света обяви, че ще спре операциите на 14 поточни линии в осем от заводите си в Япония за шест дни този месец. Причината този път е локдаунът в Шанхай, така се нарушава снабдяването от Китай.

Японската марка оповести прогнозата си, че производството за май ще бъде намалено до около 700 000 автомобила, като предишната прогноза беше за 750 000.

Ройтерс

финансови резултати фискална година печалба автомобили приходи продажби в Европа Toyota GR Supra Lightweight