„Тойота“ изтегля половин милион коли от Северна Америка

тойота

ЕПА/БГНЕС

Я понският автомобилопроизводител „Тойота“ е изтеглил 520 хил. коли, основно в Северна Америка, заради различни технически неизправности, предаде Франс прес. 

Японците привикват за сервизна акция 450 хил. екземпляра от минивана „Сиена“, произведени между 2004 и 2011 г,. 370 хил. от тях са били пуснати на пазара в САЩ, а 80 хил. – в Канада. 

Причината е проблем със закрепването на резервната гума. 

В северните райони на САЩ и в Канада, където пътищата често се пръскат със сол, корозия би могла да повреди това закрепване и в резултат резервната гума да изпадне на пътя. 

Изтеглят се освен това 55 хил. екземпляра от модела „Хайлендър“, произведени между ноември 2013 и май 2014 г., пласирани основно на пазара в САЩ, но също в Канада и Мексико. 

Причината е проблем с колана на седалката до шофьора. 

Близо 16 хил. автомобила „ЛексусДжи Ес 250“ и „Джи Ес 350“, произведени през 2012 г., също са засегнати от проблеми – лош реглаж на спирачния педал може да доведе до нежелано от шофьора „умерено забавяне“. 

В края на 2009 г. „Тойота“ бе принудена да изтегли близо 9 млн. коли по света – основно в САЩ – заради проблем с педала на газта, който би могъл да бъде блокиран при натискане, или заради забавена реакция на спирачния педал. 

Всичко това накърни авторитета на „Тойота“ и сега японската група е много предпазлива и редовно прибягва до масови изтегляния на автомобили, включително и заради проблеми, които не засягат сигурността на колата, отбелязва АФП. 

Източник на статията: Vesti.bg

сервизна акция Тойота