"Тойота" и "Форд" имат проблеми с хибридните модели

Хибридният модел Toyota Prius

, ЕПА/БГНЕС

Хибридният модел Toyota Prius

й йота" (toyota.co.jp) опроверга по-ранно съобщение на Асошиейтед прес днес, че ще изтегли 270 хил. хибридни автомобила "Приус" от САЩ и Япония заради проблеми със спирачната система.

АП е цитирала японския икономически вестник "Никей", който обаче не посочил източник.

Официален представител на "Тойота" категорично отхвърли тези твърдения. "Няма такова решение за изтегляне на "Приус). В момента ние разглеждаме индивидуални случаи", отбеляза той.

Новият хибрид "Приус" се продава в Япония и САЩ от май 2009 г. Над 170 хил. автомобила от този модел са били продадени в Япония и около 103 хил. - в САЩ.

Общо в двете страни били подадени близо 180 оплаквания от спирачната система при автомобилите "Приус" от трето поколение.

Това се случва на фона на мащабните изтегляния в цял свят на други осем модела на "Тойота" заради проблеми с педала на газта, напомнят информационните агенции.

В същото време американската компания

"Форд" съобщи, че ще ремонтира 17 600 хибридни автомобила,

за които се предполага, че имат проблем със спирачната система.

Заради софтуерен проблем при моделите "Фюжън" и "Мъркюри Милан", произведени преди 17 октомври 2009 г., в определени ситуации педалът на спирачките потъва по-дълбоко от нормалното и шофьорите може да останат с усещането, че спирачките не работят.

Преди месец хибридният модел "Фюжън" бе обявен за най-добър автомобил на годината на международния автомобилен салон в Детройт.

Според говорител на "Форд"  (ford.com) нямало проблем със сигурността на автомобилите. Компанията е получила голям брой съобщения за дефекта, но има данни само за един незначителен инцидент без наранявания.

Клиентите ще бъдат уведомявани от компанията кога и как могат да получат корекция на софтуерния проблем. Говорител на "Форд" заяви, че става въпрос по-скоро за превантивна мярка, а не за цялостно изтегляне на посочените модели.


Източник на статията: Vesti.bg