Stellantis продължава да вярва в летящи електрически таксита

Инвестира още 55 млн. долара в Archer, който са произведе електрическо въздушно такси

Archer Midnight eVTOL летящи таксита

, Stellantis

Archer Midnight eVTOL

Stellantis инвестира допълнително 55 млн. долара в Archer Aviation, лидер в областта на електрическите самолети с вертикално излитане и кацане (eVTOL). Новата финансова „инжекция“ е част от стратегическото споразумение за финансиране между компаниите и се основава на успеха на изпитателните полети на Midnight eVTOL миналия месец.

През март 2024 г. Stellantis купи 8,3 млн. акции на Archer, а през 2023 г. автомобилният концерн инвестира 110 млн. долара в авиационната компания чрез акции и други инвестиции.

Archer продължава по план със строителството на производствената си база в Джорджия, която трябва да е готова да кроя на годината Заводът ще заема около 32 500 кв. м площ и годишният му капацитет ще е от 650 „самолета“.

Stellantis е стратегически партньор на Archer от 2020 г. чрез различни инициативи за сътрудничество, а от 2021 г. става и инвеститор в компанията. Оттогава тя разчита на опита и компетентността на автомобилния гигант в сферата на производството, веригата за доставки и дизайна, за да проектира, разработва и комерсиализира своя eVTOL.

Целта на Archer е да трансформира градското пътуване, заменяйки 60-90-минутното придвижване с кола с кратък 10-20-минутен полет с електрическо въздушно такси. Midnight на Archer предлага място за четирима пътници, проектиран да извършва бързи полети от едно място до друго, като междинното му време за зареждане е минимално.

летящи таксита EVTOL Archer Midnight eVTOL