Skoda обнови бестселъра си Octavia

Пипна го леко отпред, сложи LED Matrix фарове, монтира 13-инчов дисплей и AI-базиран гласов асистент

Skoda Octavia

Skoda

Skoda обнови хечбека и комбито на най-продавания си модел. Със своите 7 млн. продажби, Octavia е безапелационната златна кокошка в гамата на чешката марка.

Четвъртото поколение на Octavia е с обновена радиаторна решетка, ново, второ поколение LED Matrix фарове, както и видоизменени предна и задна брони. Ревизирани са и задните LED светлини с анимирани мигачи, клиентите могат да избират и между нови лети джанти. Новата структура е съставена от четири нива на оборудване - SE Technology, SE L, Sportline и vRS , и седем дизайн селекции в интериора.

Skoda

В допълнение към новите и устойчиви материали за седалките, арматурното табло и панелите на вратите, 13‑инчовият централен дисплей е стандартен за всички варианти. От базовото ниво на оборудване се предлага и познатото 10,25-инчово приборно табло с подобрена функционалност, който може да се допълни с Head-up дисплей, но той е опция.

Базжичното зареждане вече е по-мощно, 15-ватово с вентилация, има четири USB-C входа с мощност 45 вата. По-късно през годината в гласовия асистент Laura ще се интегрира AI-базиран ChatGPT чатбот, който ще разпростре комуникацията с автомобила отвъд предишните гласови команди. Дебют в Octavia правят също Intelligent Park Assist и Remote Park Assist.

Моторната гама се състои от два 1,5 TSI бензинови двигателя, всеки с мека хибридна технология, един 2,0 TSI двигател и два 2,0 TDI. Гамата варира от 116 до 265 к.с.

Skoda Octavia Skoda