Шофьор на български камион, предизвикал задръстване в Сърбия, заплашен от сериозна глоба

Първият сняг създаде проблеми по пътищата в много страни в

ЕПА/БГНЕС

Първият сняг създаде проблеми по пътищата в много страни в Европа

Българският ТИР, който преди два дни се обърна на магистралата Суботица - Белград при Бачка Топола и предизвика 11-километрова колона от автомобили, която чакаше над 20 часа, беше с летни гуми, пише днес сръбският вестник "Курир", като се позовава на неназовани източници от вътрешното министерство на Сърбия.

Според изданието, ако експертизата покаже, че камионът е бил с летни гуми, шофьорът може да бъде наказан с глоба от 800 хил. динара (над 13 хил. лева).

"Ако се докаже, че е карал с летни гуми, шофьорът ще трябва да плати глоба съгласно Закона за безопасност при движение. Това, което се знае в момента е, че шофьорът е карал със скорост, несъобразена с пътната обстановка, и камионът се обърнал, след опит да заобиколи автомобил, който почиствал снега", заявили източниците на вестника.

Вицепремиерът в правителството на Войводина Горан Йешич е заявил, че 99% от задръстванията на магистралите са заради камиони.

"Искаме от ресорния министър на Сърбия да се реши въпросът и да се забрани пътуването на камиони в такава обстановка. Българският камион, който се обърна заради изпреварване на снегорин, е пример за блокада, при която евакуирахме над 1000 души", заявил Йешич.

Зарадия случая в неделя българското външно министерство препоръчва на пътуващите да се информират предварително за метеорологичните условия, да имат готовност да пътуват в зимни условия и да спазват правилата на движение.

В неделя следобед Сърбия спря пропускането на тежкотоварни автомобили през граничните пунктове с България заради обилния снеговалеж. Пропускането на камионите бе възстановено в понеделник към 10,30 ч.

Източник на статията: Vesti.bg

български ТИР задръстване Сърбия