"Шевролет Волт": 1,6 л/100 км, доказано!

Шевролет Волт

, ЕПА/БГНЕС

Шевролет Волт

"Дженерал мотърс", съвместно с американската агенция за защита на околната среда (EPA, Environmental Protection Agency), подложи на тестове новия "Шевролет Волт".

Автомобилът даде среден разход на гориво от 1,6 л/100 км при движение с бензиновия си двигател и 15,5 киловатчаса електричество на 100 км при движение чрез батериите си.

"Волт"е новото поколение електромобил на GM, който се очаква да излезе на пазара в края на следващата година. Той може да изминава 64 км при движение на ток.

Автомобилът разполага и с бензинов двигател, който обаче не се използва за задвижване, а работи като стационарен агрегат за електричество, с което се зареждат батериите, така че движението отново става с електромотора.

Тестовете, направени от EPA, показват 1,2 л/100 км разход на гориво при градско движение. Съобразено с европейските стандарти, това означава 1,6 л/100 км среден разход на гориво при движение с бензиновия двигател.

Възможно е все пак при европейските тестове да има леки разлики с този показател.

Разходът при движение на електричество от батериите пък е 15,5 киловатчаса на 100 км. Съобразено с европейските цени на киловатчас електричество, това означава 1,2 евро на 100 км, или около един евроцент на изминат километър.

"От данните, с които разполагаме, се вижда, че "Шевролет Волт"може да се движи ежедневно изцяло на електричество. При тези цени това означава напълно нов начин на придвижване", коментира президентът на GM Фриц Хендерсън.

"Ключът към тези показатели обаче е ежедневното зареждане на автомобила от електрическата мрежа. Колата трябва да се зарежда с ток поне веднъж на ден, за да се постигнат подобни числа", предупреди той.

Източник на статията: Vesti.bg