САЩ: 1 млн. екоавтомобила до 2015

Роудстърът на Тесла електрически суперавтомобил

, ЕПА/БГНЕС

Роудстърът на "Тесла" - електрически суперавтомобил

2,4 млрд. долара субсидии за развитието на електрическите автомобили, обяви Барак Обама, като обеща САЩ да се борят за мястото на световен лидер по производството на енергия от възобновяеми източници, предаде АФП.

Парите, използвани за разработката на следващото поколение хибридни автомобили, ще развият технологията и ще създадат десетки хиляди работни места в САЩ, като намалят зависимостта от чуждестранен петрол.

Обама постави за цел появата на един милион екологични превозни средства по пътищата на САЩ до 2015 г. Планът също така предвижда 7500 долара данъчен кредит за хората, които купуват хибридни автомобили.

Нацията, която е водеща в енергийните въпроси, ще бъде нацията, която води света през XXI в., заяви Обама, приззнавайки, че САЩ изостават зад някои от партньорите си от Европа и Азия в съревнованието за развиване на ново поколение енергийни източници и превозни средства. Като примери той посочи Испания, Германия и Япония.

Американската компания "Тесла Моторс", която създаде революционна спортна кола с изцяло електрически двигател, обяви че ще покаже до дни и семеен автомобил, чието производство ще започне от 2011 г.

Прототипът на "Модел S", който използва литиево-йонни батерии, ще може да измине до 360 км с едно зареждане. Очаква се цената на автомобила да с федералният данъчен кредит да бъде под 50 000 долара.

Компанията подчертава, че поради данъчните облекчения и относително евтината поддръжка и презареждане, новият модел се оказва почти толкова изгоден,  колкото конвенционалните превозни средства, които имат далеч по-ниска продажна цена.

"Модел S" ще стане изборът на съзнателните и загрижени за околната среда шофьори в Северна Америка и Европа", уверяват от "Тесла". Очаква се първоначалните продажби да се разделят между двата континента, преди да се навлезе на азиатския пазар.

Източник на статията: Vesti.bg