С ветромобил през пустинята! Цена на транспорта: 12 евро

defaultimg

netinfo

Непрекъснато се стремим да постигнем по-ниска цена на горивата, да създаваме все по-екологични автомобили, да търсим нова алтернатива на стандартния транспорт. А понякога пропускаме толкова важни и ценни ресурси, които са буквално пред очите ни. Например - вятърът.

Вятъра обаче не са пропуснали двамата немски изобретатели Дирк Гион и Стефан Симерер, създали едно от най-икономически изгодните возила в света - двуместен ветромобил. Той може да постига скорост от 100 км, използвайки едва половината от електричеството, необходимо на една пералня машина. С невероятното си превозно средство двамата изобретатели прекосиха австралийската пустиня (изминавайки разстояние от 5000 километра), изразходвайки само 12 евро!

Возилото, чието име е Wind Explorer, работи с литиево-йонен акумулатор, който се зарежда през нощта с помощта на мобилна вятърна турбина. Ветромобилът тежи едва 200 килограма и се придвижва на три колела. Към него се предлага и още една екстра, която може да се използва в случай на нужда - обикновено хвърчило, което генерира допълнителна енергия за придвижване при специални ситуации.

"След като обясним технологията, която стои в основата на колата и хората успеят да придобият впечатления за нея, всеки започва да харесва идеята. Искаме да докажем колко добра всъщност е технологията.", разказва Дирк Гион. И допълва: "Има много скептични хора и ние искаме да им покажем колко ефективна може да бъде технологията."

Автомобилът на двамата изобретатели се превърна в първото в света моторно превозно средство, задвижвано от вятъра, което успя да прекоси цял континент. "Хората са готови за технологията. Те искат да разполагат с нея и да я използват. Мисля, че след 20 години движението по пътищата ще бъде напълно различно. Ще има толкова много електрически коли в градовете, където вече няма да има толкова много шум и замърсявания", разказва вижданията си за бъдещето Дирк Гион.

Източник на статията: Vesti.bg