Рекордни задръствания в Белгия

Снегът създава проблеми не само у нас а и в

, ЕПА/БГНЕС

Снегът създава проблеми не само у нас, а и в Брюксел

Ни и снеговалежи образуваха най-дългите автомобилни задръствания в Белгия, като предизвикаха инциденти, блокираха автобусите и наложиха отлагане на полетите, посочват транспортните власти в страната.

Трафикът беше задръстен по 920 км от белгийските пътища по време на сутрешния пиков период, в който шофьорите останаха блокирани в продължение на три часа, съобщава националната автомобилна асоциация.

Така, лесно беше счупен рекордът от 520 км задръствания, поставен през декември, информира БГНЕС.

Фламандският регион бил най-силно засегнат от снега, който порази и столицата Брюксел, централната провинция Валонски Брабант и Шарлероа на югозапад.

Само източната част на страната успяла да избегне валежите.

Органите на реда докладваха за десетки инциденти, а полицията посъветва тежкотоварните автомобили, особено в района на Антверпен, да се изтеглят от големите пътища и да паркират, докато снеговалежите стихнат, обяснява АФП.

Рано сутринта в Брюксел автобусите бяха почти неподвижни, но влаковете вървяха почти нормално, посочват властите.

На летищата част от полетите бяха отменени, докато други бяха отложени с около час, допълва белгийската национална телевизия RTBF.

Самата европейска столица приличаше на обсаден град, съобщава и БТА от Брюксел.

По всички магистрали към града - откъм Антверпен, Остенде, Лиеж, Монс, Люксембург, по външния пътен пръстен на столицата, движението бе крайно затруднено и се образуваха километрични задръствания.

Снегът, който продължава да вали, не беше особено силен - в западната и централната част на Белгия снежната покривка бе 2-3 см.

През последните дни обаче температурите бяха сравнително ниски, снегът не се стопи и на много места пътищата се превърнаха в пързалки.

Станаха десетки пътни произшествия, при които жертви няма, но движението беше изключително затруднено.

В информацията си за проблематичните места по магистралите в страната белгийското радио се отказа да съобщава за всички инциденти - "толкова многобройни са те".

Същевременно радиото непрекъснато отправя призиви автомобили да се ползват само в най-краен случай.

В началото на седмицата скоростта на пътното движение в Белгия беше ограничено заради смог, като максималната допустима скорост по пътните магистрали беше 90 км/час, а в Брюксел - 50 км/час, съобщи още БТА.

Замърсяването на въздуха с фини частици беше предизвикано от засилено отопление през последните дни поради студеното време, интензивно пътно движение, както и от нахлуващ в страната мръсен въздух от Германия и Холандия, съобщиха местни метеоролози.

С цел намаляване на автомобилното движение във вторник общественият транспорт в Брюксел беше безплатен.

По автомагистрали в Белгия са инсталирани над 400 пътни пана, които предупреждават водачите за въведеното ограничение в скоростта.

Нарушителите се санкционират, но проверките в понеделник са оказали, че едва 5% от тях не спазват ограничението.

Източник на статията: Vesti.bg