Посветиха сребрист Mercedes-AMG GT на „Червеното прасе”

Автомобилът е съвместно дело с японския моден бранд sacai, а за вдъхновение е послужил Mercedes-Benz 300 SEL 6.8 AMG

Пламен Георгиев,
Mercedes Benz 300 SEL AMG Red Pig

, Mercedes-AMG

Mercedes-Benz 300 SEL 6.8 AMG Red Pig

П рез 1971 г. тунинг ателието AMG подготвя ярко червения Mercedes-Benz 300 SEL 6,8 AMG за участие в „24 часа на Спа”, където моделът финишира втори. Това става е първото сериозно спортно постижение на младата немска компания, което я извежда в авангарда на световния автомобилен спорт, а „Червеното прасе” придобива статут на легенда. Именно този емблематичен модел е послужил за вдъхновение при създаването на ексклузивното купе Mercedes-AMG GT sacai x AMG съвместно с японския моден бранд.

Когато стартира в „24 часа на Спа-Франкоршан“ през 1971, “Червеното прасе” вероятно е било причина за не малко разтегнати в подигравателна усмивка челюсти. Усмивките вероятно се били много повече, но не подигравателни, когато 24 часа той печели класа си и завършва втори в генералното подреждане.

Mercedes-AMG

Този AMG гигант се задвижва от 6,8-литрова версия на V8 агрегата, който към онзи момент е монтиран под предния капак на Mercedes-Benz 600 “Grosser” и 300 SEL 6.3, чиято база използва. С 428 к.с., много по-твърдо окачване, неприлично широки 15-инчови колела и много алуминиеви детайли, целта на които е снижаване на теглото до 1635 кг, 300 SEL 6.8 AMG е като сумо борец в балетна трупа.

Новото сребристо бижу би представено преди началото на състезателния уикенд от Ф1 за GP на Лас Вегас. Модната линия и аксесоари на sacai се продаваха в бутика AMG Speed City в Града на греха, а вниманието към него се привличаше от специално подготвения сребърен Mercedes-AMG GT 63.

Mercedes-AMG

Флагманското купе разчита на 585 к.с. от 4,0-линтров битурбо V8 и 9-степенна трансмисия AMG Speedshift MCT 9G с «мокър» многодисков съединител и пълноприводно задвижване AMG Performance 4Matic+. Технически машината е непроменена, но външният й вид - да.

Целият автомобил, включително джантите, е изпълнен в огледален сребрист цвят. Забелязват се обемни „стикери”, имитиращи стартовите номера и спонсорските надписи по оригиналния Mercedes-Benz 300 SEL 6.8 AMG. Но покупката на Mercedes-AMG GT sacai x AMG е невъзможна – автомобилът е в един единствен екземпляр, предназначен за популяризира сътрудничеството с марката sacai.

sacai Червено прасе Mercedes-Benz 300 SEL 6.8 AMG Red Pig Mercedes-AMG