Подписка за онлайн проверка на контролните точки от КАТ

Подписка за онлайн проверка на контролните точки от КАТ

, БГНЕС

Подписка за онлайн проверка на контролните точки от КАТ

В интернет стартира подписка, инициирана от в. "АВТОпазар" и сайта Mobile.bg, за създаване на система за онлайн проверка на контролните точки от КАТ.

Идеята е чрез гласуване в анкета да се събере подписка, която да бъде депозирана в Министерство на вътрешните работи.

До момента - за по-малко от седмица, са гласували над 18 800 потребители, като 99,42% от тях се обявяват "за" възможността за онлайн проверка на точките.

В предхождаща анкетата статия на сайта се обяснява как в момента шофьорите могат да проверят наличните им точки.

Те са общо 39 - всеки шофьор ги получава заедно с книжката. От тях при нарушения се отнемат определен брой.

Как обаче става проверката на останалите точки?

Първо водачът трябва да отиде в КАТ в работен ден и най-важното - в работно време, да се нареди на закономерната голяма опашка, да попълни една молба, да плати определена такса, пак да се нареди на поредното гише и след доста загубено време и нерви да разбере с колко контролни точки разполага, описва авторът Радослав Славчев.

Той припомня, че преди време от КАТ заговориха за улеснение чрез система за онлайн проверка, но до ден днешен са факт само добрите намерения.

Все още такива справки се правят само в административните звена на Пътна полиция по места.

Според нормативната уредба максималният брой контролни точки, които могат да се възстановят, е 13 за период от една година. Ако водачът няма констатирани нарушения за период от две години, максималният брой на контролните точки се възстановява автоматично.

"Всеки ли обаче е длъжен да помни преди колко време му е наложено наказателно постановление и кога точките са му възстановени автоматично? Не е ли по-лесно да има по-голяма прозрачност на тази информация и тя да може лесно и без бюрократизъм да бъде проверена? Технологичното изпълнение на тази задача едва ли е толкова трудно и скъпо", пише още Радослав Славчев.

Източник на статията: Vesti.bg