"Папийонката" на Шеви навършва 100 години

Папийонката на Шеви навършва 100 години

, T.M.Lewin

"Папийонката" на Шеви навършва 100 години

Папийонката, която винаги е била символ на най-висок престиж и майсторство в шивашкия занаят, се завръща триумфално в модните среди.

На едно място обаче тя не е отсъствала нито за миг. Това е "облеклото" на американските автомобили от марката "Шевролет".

Златната папийонка заема гордо своето централно място върху предницата на всеки автомобил на базираната в Детройт компания от 1913 г. досега.

Така през през 2013 г. тя ще отбележи своя стогодишен юбилей. Съоснователят на компанията Уилям С. Дюрант, който дълго търси подходящ нов начин да обозначи своите продукти, открива перфектния графичен знак в мотива на тапетите в един парижки хотел и го пресъздава в емблематичната днес "папийонка" на "Шевролет".

Според друга популярна версия за произхода на емблемата "папийонката" всъщност представлява стилизирано изображение на кръста върху швейцарския национален флаг, тъй като другият съосновател на компанията, Луи Шевроле, е роден на Коледа през 1878 г. в швейцарския град Ла Шо дьо Фон.

Независимо от това коя от двете легенди е вярна, през изминалото столетие златната "папийонка" се превърна в супермарка, позната по целия свят.

През последните 100 години се е появявала милиарди пъти върху автомобили, реклами и търговски брошури и каталози.

Един век след първата си поява, днес златната "папийонка" е легендарен символ, също както и автомобилите, които продължава да краси.

Не сте сигурни как се връзва папийонка? Ето как:

Източник на статията: Vesti.bg

Шевролет