Обновената Skoda Octavia идва с повече оборудване, шест двигателя и по-мощна RS-ка

Пипнат екстериор, допълнително стандартно оборудване, ChatGPT и RS-версия с 265 к.с.

Пламен Георгиев,
Skoda Octavia

Skoda

Д нес Skoda подари на всички влюбени своя подарък под обновеното четвърто поколение на Octavia, най-продаваният модел на марката с над 7 млн. продажби до момента.

Фейслифтът на Octavia идва с леки козметични промени, засягащи промени по предната и задната брони, както и актуализирана радиаторна решетка. Нови са и второто поколение LED Matrix предни фарове (с 36 индивидуални матрични сегмента, 12 повече от преди), ревизирани LED задни светлини с анимирани мигачи и лети джанти с нов дизайн. Матричните фарове са опция за нивата на оборудване Selection и Sportline, стандартни за моделите RS

Девет са екстериорните цветове, девет са и изборите за дизайн на интериора, а нивата на оборудване са Essence, Selection, Sportline и RS.

Skoda

В допълнение към новите и устойчиви материали за седалките, приборното табло и панелите на вратите, 10-инчовият дигитален дисплей вече е стандартен за някои варианти на модела. Познатият 10-инчов виртуален кокпит, представен при пускането на пазара на четвъртото поколение Octavia, продължава да се предлага. За първи път при Škoda Octavia 13-инчов инфоразвлекателен дисплей е наличен като опция. Базираният на изкуствен интелект чатбот ChatGPT ще бъде интегриран в гласовия асистент Laura като стандартно оборудване.

Skoda

Двузоновият климатроник е вече стандартен за всички модели, а от нивото на оборудване Selection нагоре, интериорът включва 15-ватов Phone Box за индуктивно, бързо зареждане на смартфони с функция за охлаждане на мобилното устройство. Естествено, обновената Octavia въвежда и нови Simply Clever функции.

Skoda

Гамата от задвижващи агрегати на обновената Octavia започва с 1.5 TSI бензинов двигател и 2.0 TDI дизел, всеки със 115 к.с. и механична 6-степенна скоростна кутия. Подобно на версията 1.5 TSI със 150 к.с., базовият бензинов двигател се предлага като опция с мека хибридна технология и DSG.

И двата 2.0 TSI двигателя впръскват гориво с налягане от 350 бара и разполагат с променливо газоразпределение. Подобреното всмукване на въздух и оптимизирането на триенето допринасят за повишена мощност. Вариантът с 204 к.с. със задвижване на четирите колела като стандарт работи по цикъла на Budack с повишено съотношение на компресия от 12,2:1 и е с 14 к.с. по-мощен от своя предшественик. Най-мощният бензинов двигател в Octavia RS вече произвежда 265 к.с. – с 20 к.с. повече от преди.

Двата 2.0 TDI двигателя са оптимизирани, като крайният резултат е намаляване на емисиите азотен оксид (NОx). Моторите са със 115 и 150 к.с., съответно 300 и 360 Нм, като вторият е със 7DSG трансмисия.

 Skoda Octavia RS

Skoda

Skoda Octavia RS

Обновената Škoda Octavia RS се предлага ексклузивно с 2.0 TSI двигател, доставящ 265 к.с., увеличение с 15 kW спрямо предшественика. Той произвежда 370 Нм и винаги е съчетан със 7-степенна автоматична DSG трансмисия. Стандартното спортно окачване е снижено с 15 милиметра и заедно с прогресивното кормилно управление и електронно контролирания диференциал с ограничено приплъзване VAQ, осигурява отлично сцепление и динамика на шофиране във всяка ситуация. Версиите Octavia RS вече включват стандартно оригинални спортни ауспуси с черни накрайници. Нов софтуер на двигателя поддържа мощния звук на автомобилите. Той увеличава оборотите на двигателя при стартиране и доставя още повече удоволствие при шофиране в спортен режим.

Skoda Octavia Skoda