Новият Mercedes CLE Cabriolet ще ни разхлажда през лятото със специални седалки

Макар и да са от кожа, те няма да парят от силното слънце

Мартин Дешев,
mercedes cle cabriolet

Mercedes ни изненада с нов кабриолет, който да можем да използваме пълноценно през цялата година. Това е новият CLE Cabriolet, идващ с мого новости, включително и специални седалки, които да не парят през лятото.

Обикновено кабриолетите са смятани за летни автомобили. А напоследък стават и все по-голяма рядкост, заради популярността на SUV-овете. Mercedes обаче е сред привържениците на този клас и продължава да разработва нови модели, които разполага в различни ценови класове.

Новият CLE Cabriolet е позициониран под SL, като същевременно е най-големият и просторният в класа си, казват от Mercedes. Колата има 4 пълноценни места и е с размери 4850х1861х1424 мм. Междуосието е 2865 мм.

Това осигурява и достатъчно място за багажник с вместимост 385 литра при вдигнат покрив и 295 литра при свален. Задните седалки имат и разделение 60:40 и могат да се сгъват чрез бутон в багажника.

И както стана дума, CLE Cabriolet е предвиден за използване целогодишно. Затова като стандартно оборудване са включени AIRCRAP – система с електрически дефлектор на вятъра, както и AIRSCARF отопление. Чрез тях шофирането със свален покрив ще е приятно дори и при по-хладно време.

Покривът е текстилен, като ще се предлага в три цвята. Той е с многослойна изолация и също предвиден за целогодишно използване. Механизмът позволява отваряне и затваряне на покрива в рамките на 20 секунди при скорост до 60 км/ч. За пръв път е изцяло електрически, като е много по-тих.

Също за пръв път ще се предлагат като опция кожени седалки със специално покритие, което отразява част от слънчевите лъчи. Това ще позволи на седалките да са с до 12 градуса по-хладни при излагане на директно слънце спрямо стандартната, необработена кожа. Екстрата работи и при вдигнат покрив, което ще спомага за намаляване на температурата в интериора.

CLE Cabriolet предлага 12,3-инчов дигитално табло и 11,9-инчов централен дисплей, насочен към шофьора. Той може да се наглася с електромотор, за да намали отражението на светлина. Като опция се предлага динамично амбиентно осветление, както и Burmester 3D съраунд саунд система със 17 колони, включително вградени говорители в подглавниците. Това ще създава „персонализирано музикално изживяване“ в комбинация с технологиите Dolby Atmos и Spatial Audio.

CLE Cabriolet ще използва трето поколение инфотейнмънт система MBUX, която ще поддържа допълнителни приложения, включително TikTok, Zoom и др. Има и нови възможности за персонализация, включително създаване на автоматични профили. Например шофьорът може да си направи профил „студени дни“, като в него да е въвел кога да се включва подгревът на седалките автоматично. Или пък профил „романтична среща“, който ще подбира романтична музика и ще настройва амбиентното осветление в подобаващ розов цвят.

От гледна точка на задвижване, всички двигатели ще са хибриди. Започват от 4-цилиндрови двигатели и достигат до 3-литров редови „шестак“. Окачването е снижено с 15 мм и комбинира комфорт и спортно поведение. Като опция може да се монтира и адаптивно спортно окачване.

Продажбите на CLE Cabriolet в Европа започват от края на април т.г. Цените ще стартират от 66 402 евро.

Mercedes коли автомобили кабриолет