Нов план на Обама настоява за икономични коли

Нов план на Обама настоява за икономични коли

, ЕПА/БГНЕС

Нов план на Обама настоява за икономични коли

Президентът на САЩ Барак Обама обяви предложението си по-сериозни икономии при разхода на гориво на автомобилите като част от първия план за по-стриктно регулиране на емисиите от газове, причиняващи парников ефект, предаде Ройтерс.

Обама посочи, че планът на Белия дом може да даде на автомобилостроителите сигурност в регулаторната политика на правителството и да им позволи по-добре да планират бъдещето си в момент, когато затруднените американски компании се преструктурират.

Предложението изисква до 2016 г. американските автомобили да изминават средно 35,5 мили с един галон бензин (15,09 км с един литър бензин), спестявайки този начин 1,8 млрд. барела петрол.

В предложението се отправят и препоръки към Агенцията за защита на околната среда (EPA) за регулиране на емисиите на изгорели газове.

Ако бъде одобрено, предложението ще разреши продължителния спор между щата Калифорния и правителството за опитите на щата да регулира емисиите с цел предотвратяване на глобалното затопляне, отбелязва Ройтерс. 

Източник на статията: Vesti.bg