Най-рядкото Lamborghini в света се продава на търг

От него има само две бройки

Мартин Дешев,
Lamborghini Diablo SV Roadster

RM Sotheby"s

Lamborghini Diablo е легенда от 90-те години, която дълго време беше едно от най-обичаните „Ламбота“. От него има доста версии, една от които е особено рядка. Толкова рядка, че има само два екземпляра от нея и един от тях ще бъде продаден на търг от RM Sotheby’s.

Става дума за Diablo SV Roadster, но специална версия на вече специалната версия. Тя е със задно задвижване, ръчна трансмисия и тарга покрив и е последното 12-цилиндрово Lambo, произведено в тази конфигурация. В комбинация с „дивия дизайн на SV”, колата е най-рядкото легално за пътя „Ламбо“ в света. Тя се отличава и с регулируем карбонов спойлер. Покривът също е от видим карбон. Всичко и в интериора е в перфектно състояние, като и в него има видим карбон.

SV-то е било поръчано от Touring Auto of Milan и е произведено на 6-ти април 1998 г., регистрирано е на 5-ти юни същата година, като след това е било притежавано от няколко известни колекционера на Lamborghini. Това Diablo е изминало 42 842 км., като идва и с пълен комплект инструменти и дори резервни крушки, ръкавици за смяна на колело и кожени чанти за съхранение на всичко.

Двигателят е 5,7-литров V12, като развива 517 к.с. и 580Nm. SV е по-леко, по-динамично и приятно за каране, което го прави предпочитаната версия сред феновете на марката. Освен това има и по-големи задни спирачки и джантите стават 18-цола, както и система за повдигане на предницата за по-лесно минаване през "легнали полицаи". ABS става стандартно оборудване в този модел. В комбинация с по-малкото произведени бройки, цената му днес расте постоянно.

Разбира се, има и пълна и оригинална сервизна история, пълен комплект книги, документи, ключове и т.н. Документацията показва, че последното пълно обслужване е било през юни т.г., а преди по-малко от 500 км. са сложени и нови гуми. Търгът започва на 13-ти декември т.г., като аукционът не публикува очакваната цена.

коли автомобили спортни коли колекционерски автомобили Lamborghini