На фарове постоянно - от днес задължително

На фарове постоянно от днес задължително

Георги Даскалов, БГНЕС

На фарове постоянно - от днес задължително

Днес влизат в сила последните изменения и допълненията на Закона за движение по пътищата.

Най-коментираната промяна бе задължението всички шофьори да карат постоянно на фарове денем, а не както беше досега - от началото на ноември до началото март.

Тя вече е факт, а глобата за неспазването й е 50 лв.

Втората важна промяна се отнася до велосипедистите. Те са задължени да карат със светлоотразителна жилетка извън града, както и през нощта и при намалена видимост.

Колоездачите трябва да се движат възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

Заедно с тези промени обаче има и доста изменения в санкциите, които ще се налагат на недисциплинираните водачи.

Глобата за шофиране в нетрезво състояние с концентрация на алкохола в кръвта между 0,5 и 1,2 промила вече е от 500 до 1000 лв., заедно с отнемане на свидетелството за управление от половин до една година.

Досега санкцията беше от 300 до 600 лв. и отнемане на книжката от 2 до 12 месеца.

При концентрация на алкохол над 1,2 промила наказанията не са административни, а по Наказателния кодекс.

Водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта, се наказва с лишаване от правото да управлява моторно превозно средство за две години и глоба от 2000 лв. (вместо досегашните от 500 до 1000 лв.)

100 лв. става глобата за преминаване на червен светофар или ако шофьор не осигури предимство на пешеходна пътека. При повторно нарушение глобата е 200 лв., заедно с отнемане на книжката за 1 месец.

50 лв. пък е глобата за пешеходец, който преминава през огражденията от парапети или вериги или не спазва сигналите на светофарите и знаците на регулировчика.

За останалите нарушения на правилата на движение, които пешеходец може да извърши, глобата скача от 10 на 20 лв.

Глобата за таксиметров шофьор, който кара без (или с изтекло) удостоверение за психологическа годност е 500 лв. При повторно нарушение от същия вид санкцията скача двойно.

Източник на статията: Vesti.bg

денем фарове